18.10.2024
Петрич Пулсът на Югозапада

„Рестартирай Европа“: Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, деца и възрастни от малцинствени общности

Кризата в резултат на пандемията от коронавирус неизбежно насочи фокуса към политиките и работата с различни рискови групи. В т.ч. влизат децата, които отпадат от училище или нямат възможност да се включат ефективно в дистанционното образование, както и възрастните и хората с увреждания, които имат всекидневна нужда от подкрепа независимо от пандемията. Настоящата ситуация постави нови предизвикателства пред образованието и социалните дейности. Социалните услуги се превърнаха в основна политика по време на пандемията. Грижата за възрастните и хората с увреждания беше подкрепена финансово на различни етапи: патронажната грижа – по време на карантината, а сега се обявиха и допълнителни средства за личните асистенти. Вече има и нови компоненти на патронажната грижа – за най-застрашените от коронавируса. Проекти за надграждане на  предлаганите услуги, в отговор на пандемията. Общините много внимателно разглеждат икономическите отраженията, които нанесе COVID-19 върху хората и върху регионалната икономика. Местната власт се опитва да балансира здравните мерки и да задържи бизнеса в добро състояние. От друга страна, на пандемията от коронавирус трябва да се гледа като на нова възможност за развитие  в тези трудни дни. Социалната политика на Община Петрич е насочена към подобряване качеството на живот и създаване на благоприятни условия за реализация на нейните граждани. Общината активно показва, че е ангажирана и последователна в действията си по отношение нуждите и потребностите на хората в риск. Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, на деца и възрастни от малцинствени общности. „Стойността на проекта е малко над 1,5 млн. лв. Финансирането идва по две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука, образование и интелигентен растеж“.

Заложените дейности са насочени към хора с по-ниска квалификация и малцинствата. Община Петрич като работодател по проекта ще разкрие 30 нови работни места за хора с по-ниско образование, които ще бъдат обучени в две професии – електротехник и озеленител и след това наети на трудов договор за една година. Отделно от това ще се продължи с услугата „Домашен асистент“ за над 100 потребители – хора с увреждания и възрастни хора. В това направление на проекта ще бъдат наети още 80 души. Услугите – здравни и социални ще се предоставят ежедневно, по предварителен график в домовете на потребителите. По същия проект партньори на Община Петрич са две детски градини и две читалища – в селата Скрът и Кавракирово“, каза Нина Попова –заместник – кмет „Хуманитарни дейности“.

С този проект Община Петрич успешно върви в посока за надграждане на социалните услуги вече шеста година.

Източник: Радио Благоевград

Related posts

Третокласниците Божидар, Емили и Сияна с отлично представяне в национално състезание по компютърно моделиране

ДЕРБИТО НА ОБЩИНА СИМИТЛИ! ФК „Долно Осеново“ се изправя срещу ФК „Ветрен“ (Полена)

Благоевградски села готвят блокада на АМ „Струма“ заради забавен ремонт на моста над реката

admin

Движението по АМ „Струма“ в района на Сандански се осъществява с повишено внимание

Дани Тренчева

Успешен 1-ия кръг на РШ по мотокрос за клубовете от Симитли

admin

Македонският културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград бе открит типично по балкански – с много страст и емоции

admin

Leave a Comment