08.09.2024
България

Нинова: До седмица започва изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия

До седмица започва подписването на новите договори и изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия, които са кандидатствали и са одобрени. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш.

На срещата ресторантьорите изложиха редица проблеми пред министър Нинова и нейните колеги, сред които неефективността на мярката 60/40, както и влизането в сила на новите ограничителни мерки на регионално ниво в София. По думите им компенсациите за бизнеса са проблематични, тъй като една регионална заповед не може да изземе функциите на национална заповед и това автоматично спира компенсаторните плащания, както и кандидатстването по тях.

Според тях е необходимо спешно заповедта да бъде национално регламентирана, за да може бизнесът да се възползва от механизмите за компенсация. Нинова пое ангажимент да съдейства по всички начини и възможно най-скоро за намиране на решение на този казус, включително с промени в Закона за извънредното положение.

От бранша изложиха и аргументи в полза на отпадането на наложения вечерен час от 22 ч. на територията на столицата, като изразиха съгласие със запазване на досегашния модел за заетост на заведенията от 50%.

В срещата участваха и министърът на туризма Христо Проданов, зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, както и зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов.

Източник: NOVA

Related posts

Прокуратурата започна проверка на дом за възрастни хора във Варна

admin

Катастрофа затвори АМ „Тракия“

Дани Тренчева

Прокуратурата отказа да образува разследване за насилието над Диана Димитрова

admin

Честит Йордановден!

admin

Черна статистика

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment