09.02.2023
България Темида

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас остава в ареста

Сириецът, управлявал автобуса с мигранти и обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас, отново се изправи пред съда в морския град. Той, заедно с други двама сирийци, са обвинени за организатори на нелегалния превоз на мигрантите. Спрямо тримата задържани – Омар А., Ахмад М. и Абдулах А., Районният съд в Бургас взе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Защитникът на Омар А. поиска от съда да му бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, но да бъде настанен в Центъра за бежанци от затворен тип „Бусманци“, предвид неговото непълнолетие. Защитниците на Абдулах А. и Ахмад М. пледираха за по-леки мерки за неотклонение спрямо тях.

Според Районния съд събраните доказателства сочат, че Омар А., Ахмад М. и Абдулах А. са извършили престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми, т.е. за настоящия състав бе налице обосновано предположение за авторство на деянията.

Тримата бяха задържани на 25 август след тежък пътнотранспортен инцидент в Бургас. Тогава автобус, пълен с мигранти, блъсна автомобил на МВР и уби полицейските служители Йордан Илиев и Атанас Градев. За водач на автобуса е сочен Омар А. Той, Ахмад М. и Абдулах А. след катастрофата в Бургас са избягали от местопроизшествието, като са били установени впоследствие.

Според държавното обвинение Омар е бил водач на автобуса, Ахмад е настанявал в него мигрантите – мъже, жени и деца, които по негово нареждане е трябвало да стоят между седалките или легнали на пода, за да не бъдат забелязани. Абдулах е осигурил превозното средство и бе посочен в залата като „мозъка на операцията“. Според държавното обвинение това не е първият превоз, който са организирали. И тримата са се познавали много добре.

Омар А. и Ахмад М. са обитавали Центъра за настаняване на бежанци в Харманли. Налице са данни за многократни напускания, като за Омар А. има информация, че е проблемна личност и е имал участия в конфликти на територията на центъра.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

ГДНП и ДАНС влязоха в „Булгаргаз“

Дани Тренчева

Ограничения в движението на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас

admin

Цената на бензина и дизела се вдигат

admin

Германия ни върна нелегално изнесени културно-исторически ценности

Дани Тренчева

Скок на положителните тестове за COVID-19 в училище

Дани Тренчева

„Тренд“: Близо половината българи смятат, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори

Leave a Comment