09.02.2023
България Политика

Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание.

Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

По предложение на Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) бяха приети изменения, с които се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост в закрити обществени места.

Въвежда се и административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба – глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

Вчера парламентарната комисия по здравеопазването одобри единодушно измененията в Закона за здравето.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 539

admin

Инцидент с товарен влак на гарата в Мездра

Дани Тренчева

Църквата почита днес Св. преподобна Ксения Римлянка

admin

Дневен хороскоп за 15 декември 2021

Дани Тренчева

Радев: България има бъдеще като ядрена държава

Дани Тренчева

Здравният министър дава брифинг

Дани Тренчева

Leave a Comment