09.02.2023
Пулсът на Югозапада Симитли

Община Симитли почете героите от Орловец

С ритуал по поднасяне на цветя и венци обществеността на Община Симитли почете героите от Орловец, които преди 97 години падат зверски убити. Своята почит пред загиналите отдадоха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, зам.-кметът Евгения Георгиева, секретарят на Община Симитли Гергана Стоименова, кметът на село Крупник Иванка Чакалска, кметът на село Черниче Георги Стефанов, представители на политически партии, общественици и граждани.

По пътя между Симитли и Черниче има изграден паметник в чест на героите, който вече почти век напомня за Стоян Газерски, Ангел Кипров, Партени Партениев, Симеон Попгеоргиев, Костадин Трендафилов, Трошан Трушанов, Кральо Цветков, Йосиф Чакалски и Петър Чакалски – повечето жители от симитлийските села.

Те намират смъртта си, като са арестувани и жестоко убити по в нощта срещу 24 август през 1925 година. Те са били будната съвест на обществото, не са били местните управници. За времето са били добре образовани, будни млади българи. Затова, на тази дата преди 97 години са платили с живота си. Песента Орловец, по текст и музика на покойния Димитър Янев и аранжимент на Димитър Динев, звучеше по време на поклонението.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Пътен инцидент край село Железница

Дани Тренчева

Коледното настроение в Детска градина „Радост“ започна!

Дани Тренчева

Дядо Коледа пристигна в село Черниче, за да се види лично с всички деца и заедно да запалят коледните светлини

admin

Двойно повече резервации в Банско в сравнение с миналата година

Дани Тренчева

От днес започва приемът на документи за записване на деца в детските градини на община Сандански

Община Банско подготвя издаването на електронен бизнес каталог в помощ на бизнеса и гражданите

admin

Leave a Comment