20.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Уволнената по жалба на украинки общинска служителка В. Милкова: Кметът е жестоко подведен, в основата на интригата е координаторът на центъра Мирослав Кюпов

Общинска служителка в Координационния център за бежанците от Украйна в Благоевград бе освободена от работа след жалба на украинки до кмета Илко Стоянов. Градоначалникът е прекратил договора на Виктория Милкова, назначена от него в администрацията и преназначена наскоро на нова длъжност с 6-месечен изпитателен срок, пише в. „Струма“. Сигналът на бежанките бил за забавена доставка на поръчани по интернет две перални, за които общинската служителка сама се ангажирала да помогне. Паралелно градоначалникът получил информация, че В. Милкова е приносител на дарение от 1000 лв., които не били депозирани в касите на общината според установения регламент.

„Нарушена е дисциплината“, мотивира решението си кметът Илко Стоянов и обясни: „Не са спазени разпоредбите за приемане на дарения в общината, според които това става в работни дни на касите. За мен е важно да няма и сянка на съмнение, затова прекратих договора на Виктория Милкова. Не казвам, че е имало злоупотреба, а че не е спазена дисциплината“.

„За дарението има протокол, който заедно със сумата трябва да предам лично на кмета. Такава е волята на дарителката, която е трудно подвижна“, обясни освободената общинска служителка. Тя предпочете да не влиза в детайли около създалата се ситуация, като обясни, че тя била много комплицирана, но бе категорична: „Кметът е жестоко подведен и горещо се надявам, че истината ще излезе наяве. В основата на интригата е координаторът на центъра Мирослав Кюпов. Дарителката е силно обезпокоена от случилото се, напълно ме подкрепя и очаква среща с кмета да му разкаже как е била притеснявана от Кюпов”.

Прекратяването на трудовия договор на Виктория Милкова стана причина създателката и администратор на Фейсбук групата „С мисъл за украинските бежанци в Благоевград“ Савина Топурска да спре с доброволческата си работа, насочена към бежанците в областния център на Пиринско. Младата дама живее и работи в Париж, но бе сред първите българи, които започнаха да помагат на бежанците от войната в България.

„Допреди тази история Благоевград бе пример в национален мащаб как се справяме с бежанската криза“, обясни Савина Топурска, като отбеляза: „Вярно, че бежанците при нас са доста по-малко – около 250 души, заради отдалечеността от границата, но ние им осигурихме пълно обслужване и съдействие, от първите сме, предложили езиково обучение, като им намерихме учебници и учебни тетрадки, организираме им социални събития, включително куклен театър за децата и празнуване на рождени дни за по-бърза и успешна интеграция. Организирах и координирах дейността на безброй доброволци. Припомням, че координационният център към общината беше създаден с около 20 дни по-късно от Фейсбук групата и след пристигането на първите 30-50 бежанци в града. Основният човек от общината, с когото комуникирах през всичкото това време в координационния център, беше Виктория. С нея не сме се срещали лично, но сме водили хиляди разговори за това как и къде да настаняваме новопристигналите, както и разрешавахме битови проблеми от всякакъв регистър. Бях шокирана, като разбрах, че тази жена е уволнена, тъй като сред бежанците имало недоволни от нейните грижи. Уволнена бе жената, която остави собственото си дете с температура, за да отиде да чака през нощта семейство с бебе. Която обикаляше хотелите и квартирите с бежанци през почивните си дни, по време на отпуск и болничен, само и само да помогне. Затова уволнението й много ме натъжи, а отношението и реакцията на въпросните украинки ме обиди, тъй като някои от тях Виктория прибра от улицата и им намери подслон, за рождения ден на едната изпратихме торта изненада, а на децата й подарихме лаптоп…“, каза Савина Топурска.

На страницата на Фейсбук групата тя обяви решението си, че спира поддържането й, прекратява организирането на пункта за вещи втора употреба, а за уроците по български език съветва бежанците да се разберат с преподавателите им как ще продължат заниманията. В посланието си Савина насочва занапред всички бежанци да адресират нуждите и въпросите си към отговорника на координационния център в общината М. Кюпов.

„Говорих с кмета Илко Стоянов и в петък имаме уговорена среща, на която се надявам да се изяснят много неща, свързани с работата на уволнената жена. Много бежанци, на които Виктория е помогнала, застават зад нея, вече са изпратили писма до кмета, готвят петиция и искат да се срещнат с него“, заключи Савина Топурска.

Related posts

Увеличава се заболеваемостта от COVID – 19 в Благоевградска област

Дани Тренчева

Бойкот: Учители напуснаха класните стаи в Петрич

Дани Тренчева

Служители на ТП „ДГС Симитли“ почистиха райони вблизост до горските територии

admin

ВИЖТЕ как може да станете съдебен заседател в Окръжен съд – Благоевград

Дани Тренчева

38 сигнала за отводняване получени след поройния дъжд в Благоевград , участък от бул. „Дим. Солунски“ все още оцепен

Най – малките футболисти на „Септември“ (Симитли) с важна победа в турнира „Вихрен Къп“ 2022 г.

Дани Тренчева

Leave a Comment