29.03.2024
България

„Тренд“: Близо половината българи смятат, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори

„Продължаваме Промяната“ бележи нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ да ги изпревари. „Възраждане“ регистрира ръст за втори пореден месец. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, формации и актуални теми.

Изследването е реализирано в периода между 6 и 13 април т. г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“, чрез таблет, сред 1004 души на възраст 18+.

Над половината българи са на мнение, че правителството няма да изкара пълен мандат. 47% смятат, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори, показва още проучването.

Според изследването, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 23,6 %, за „Продължаваме Промяната“ – 20,1%, за ДПС – 11,1%, за БСП – 10,5%, следвана от „Възраждане“ – с 9,3%, „Демократична България“ – със 7,1%, и „Има такъв народ“ – с 6,9%. Под чертата за влизане в парламента остават „Изправи се, БГ!“ (1,9%) и ВМРО (1,3%).  За други партии биха гласували 5,5 % от анкетираните, а 2,7% не подкрепят никого.

След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции, при настоящето проучване се регистрира известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия.

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%, посочват от „Тренд“.

При правителството се регистрира също лек спад на положителни оценки за работата – от 29% през миналия месец, до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април. Отчитат се съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати. Симпатизантите на „Продължаваме Промяната“ стоят най-убедени в подкрепата си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на „Демократична България“ съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на „Има такъв народ“ в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета, коментират от изследователския център.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни – 38%.

Близо половината българи (47%) са на мнение, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори, 37% са на обратното мнение. Сред разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“ доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори, коментират от „Тренд“.

Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

И този месец продължава ерозията в подкрепата към „Продължаваме Промяната“ – от 22.9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20.1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23.6% от гласуващите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец – съответно с 11.1% и 10.5% от гласуващите. От „Тренд“ регистрират втори пореден месец на ръст при „Възраждане“ – от 7.3% през март до 9.3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата. „Демократична България“ задържа позиции на 7.1% от гласуващите, а „Има такъв народ“ този месец са с 6.9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори, показва изследването.

Related posts

Узyнoв и Бoбoĸoв осъдиха пpoĸypaтypaтa зa бeздeйcтвиe

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

ПСС предупреждава, че условията за туризъм днес са лоши

admin

Затварят част от главния път Е-79 до края на годината

admin

1725 са новозаразените с COVID-19

Дани Тренчева

“Демократична България”: Терминалът за сярна киселина в Бургас е с тежък мирис на корупция в полза на олигарх

Leave a Comment