29.03.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

С 968 000 евро интегрират ромите в Благоевград

Общинското дружество „Арт стейдж енд фест“, което традиционно организира фестивали в Благоевград, вече работи и по социален проект.

Шефката Яна Гюрова ще огласи за какво ще се похарчат 968 000 евро на 28 септември по време на пресконференция.

С парите от норвежки фонд ще се изпълняват мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Ще се изпълняват услуги, насочени към хора от рискови групи и подкрепа на семействата.

Основната цел е да се създадат устойчиви механизми за подобряване на състоянието и възможностите на хората, живеещи в ромските общности на територията на общината, чрез прилагане на интегрирани мерки, включващи подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация на ромите.

С цел подобряване на жилищните условия в сегрегираните общности ще бъде закупена автовишка за извършване на малки ремонтни дейности. Освен това ще бъдат разположени нови съдове за отпадъци, които ще се обслужват от специализиран сметосъбиращ автомобил.

Проектът включва и редица меки мерки, включително обучения за дигитална грамотност, курсове по готварство, фризьорство, обучения за граждански знания информационни кампании.

В началото и в края на проекта ще се проведат проучвания, в рамките на които ще бъде измерена степента на приемане на ромите от мнозинството.

Предвижда се по проекта да бъдат наети здравни, образователни и трудови медиатори, които да съдействат за изпълнение на дейностите по проекта. Проектът предвижда и посещение в Норвегия с цел обучение, обмяна на опит и добри практики.

Related posts

Специалист от АУБ – Благоевград предложен за министър

admin

Благоевград посреща премиера и президента без улични кучета по площадите

Дани Тренчева

Продължава обучението в електронна среда за всички ученици от община Сандански

Дани Тренчева

Община Симитли с два нови проекта – „Знам, че мога“ и „Пеят, скачат, заедно, деца…“

admin

В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли връчиха специални награди на изявени ученици, класирали се на челни места в национални конкурси

Дани Тренчева

Община Разлог започна ремонт на помещенията в сградата на кметството в село Баня

admin

Leave a Comment