18.04.2024
България

СЕГА: Любима фирма на ГЕРБ в София е на загуба въпреки договори за милиони

Шефовете на бившата „Чистота Искър“ пазят в тайна на кого е плащано за „външни услуги“ през 2021 г.

автор: ЕМИЛ ВАСИЛЕВ, СЕГА

През 2021 г. на трудов договор в „Софекострой“ са работили 286 души.
Скандалната общинска фирма на София „Чистота Искър“, която през зимата на 2021 г. бе преименувана на „Софекострой“, е на загуба за същата година въпреки многомилионните договори, които управляващите в столицата от ГЕРБ постоянно й възлагат без търгове и конкурси. Освен това „Софекострой“ продължава да харчи милиони за „външни услуги“ без да предоставя информация в какво се изразяват те. Това стана ясно на последното заседание на Столичния общински съвет, на което бяха разгледани и приети годишните финансови отчети на общинските еднолични дружества.

Загубата на фирмата за 2021 г. е 718 000 лв. Тя е формирана при реализирани приходи от 15,237 хил. лв. и при разходи в размер на 15,946 хил. лв. В сравнение с предишната година постъпленията падат с 5,707 хил. лв., или с 27,24%. Разходите също намаляват, като за 2020 г. те са в размер 20,763 хил. лв. или с 23,2% повече. От отчета на фирмата става ясно, че в структурата на разходите след тези за персонал- 6,224 хил. лв. или 39,03%, идват тези за,,външни услуги“ – 6,155 хил. лв. или 38,60% от всички разходи. Документът обаче не дава пояснения как перото за „външни услуги“ е формирано. На трудов договор в „Софекострой“ през 2021 г. са работили 286 души, става ясно още от отчета.

Както „Сега“ нееднократно писа, през 2019 г. избухна скандал, че предишната година „Чистота Искър“ е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на софийските райони „Красно село“, „Красна поляна“ и „Люлин“), за наем на техника от частната фирма „Грийн партнърс“ АД. Като краен собственик на компанията бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за поддържането на чистотата в няколко района на София.

След направените разкрития кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че заради скандалния и непрозрачен начин, по който „Чистота Искър“ е управлявана, предишният директор Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Въпреки това съмненията, че преименуваното дружество „Софекострой“ продължава да сключва договори с външни изпълнители, останаха. Следващото ръководство на общинското формирование пък по никакъв начин не ги разсея и опроверга. Напротив, миналата седмица „Капитал“ съобщи, че действащият мениджмънт на „Софекострой“ е отказало да предостави информация дали има договори с частни фирми, както и на какво се дължат разходите за външни услуги. Мотивът е, че тези данни представляват търговска тайна. Изпълнителен директор на фирмата е Цветомир Жеков, който до есента на 2019 г. бе кмет на столичния район „Изгрев“ от листата на ГЕРБ. Тогава обаче жителите на „Изгрев“ го изгониха от поста, след което Жеков бе назначен за шеф на общинското дружество.

Въпреки всички аномалии управляващите в София от ГЕРБ продължават да проявяват изключителна финансова благосклонност към „Софекострой“. Близо 92 на сто от приходите на фирмата за 2021 г. – по-точно 13,891 хил. лв., идват от договори със Столична община, показва гласуваният отчет. А едва 1,326 хил. лв. са получени от други контрагенти. Разбити по пера, постъпленията за м.г. са: депониране на битови отпадъци и рекултивация на депо Долни Богров – 2, 917 хил. лв.; сметосъбиране, сметоизвозване и зимно поддържане в райони „Красно село”, „Красна поляна” и „Люлин” – 2,652 хил. лв.; зимно почистване на общински пътища – 445 хил. лв.; СМР дейности по Първи и Втори етап на депо Суходол – 701 хил. лв.; следексплоатационно поддържане на депа Суходол и Долни Богоров – 1,868 хил. лв.; почистване на паркове и градини – 4, 139 хил. лв.; зимно почистване и поддържане на район „Кремиковци“ – 434 хил. лв.; почистване речни корита – 154 хил. лв.; поддръжка на фонтани и каскади на територията на София- 207 хил. лв. и др

Related posts

Полицаи откриха телата на майка и дъщеря в Бяла Слатина

admin

ЕС въвежда „въглероден данък“ от 2027 г.

admin

Обвиненият от Специализираната прокуратура за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест

Дани Тренчева

Мъж пострада при пожар в дома си в Кюстендил

admin

Николай Денков: Шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да ни обедини отново

admin

„Газпром“ увеличава доставките на газ за България с близо 44%

Дани Тренчева

Leave a Comment