16.04.2024
Пулсът на Югозапада Разлог

Разлог отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски

С тържествено честване пред бюст- паметника на Васил Лески, организирано от Община Разлог и Исторически музей- Разлог, бяха отбелязани 185 години от рождението на Апостола на свободата.

Под съпровода на духов оркестър, с ръководител Благой Юруков, към Народно Читалище „15 септември 1903- 1909 г“, глава пред делото на Левски сведоха служители от Общинска администрация, кметове на населени места към Община Разлог, представители на политически партии и организации, жители и гости на града.

По повод рождението на Апостола, венци и цветя пред паметника на площад „Преображение“ поднесоха временно изпълняващ длъжността кмет на Община Разлог- инж. Венцислав Гърменов, г-жа Манова- директор на Исторически музей- Разлог, г-жа Кулина- секретар на Народно читалище „15 септември 1903- 1909 г.“, г-жа Панева – директор на Център за обществена подкрепа, г-жа Татарска- директор на Дом за стари хора, представители на Център за настаняване от семеен тип и редица признателни граждани.
Васил Левски е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО), български национален герой. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с идеи, смелост и деятелност, с единство на думи и дела – печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие. Васил Левски посещава Мехомия (Разлог) по време на втората си обиколка и основава революционен комитет от 12 души в къщата на Кипре Максев.

Апостолът на свободата е обесен на 19-ти февруари (6 февруари стар стил) 1873 г..

Related posts

Дядо Коледа и Снежанка зарадваха с подаръци потребителите на Центъра за настаняване от семеен тип в село Брежани

Дани Тренчева

Катастрофа затвори движението при околовръстния път на Кюстендил

Дани Тренчева

Ексгубернаторът на Благоевград Бисер Михайлов ще съветва в парламента депутата от Сандански Георги Георгиев

admin

„Септември“ (Симитли) записа загуба в контролен мач срещу „Ботев“ (Ихтинам)

Дани Тренчева

Местят открития пазар в Благоевград

admin

Представят проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“, в който община Симитли е партньор

Дани Тренчева

Leave a Comment