24.04.2024
Благоевград

Протест ще блокира движението пред парламента и на възлови места в страната

Браншовата камара „Пътища“, която включва 85 фирми, организира втори национален протест в рамките на дни. Ще бъдат блокирани пътни участъци в 27 точки в страната и София. Стачните действия започват в 9.00 часа на площад „Народно събрание“.

 

В 9,30 ч. ще пристигне тежка строителна техника. Недоволството ще се изрази и в блокиране на пътни участъци на 27 места в страната и София от 11 часа. Сред тях са обходът на Бургас, пътен възел „Коматево“ в Пловдив, входът към Пазарджик от магистрала „Тракия“, Айтоският и Ришкият проход и др.

Както предната сряда, пътните фирми недоволстват от липсата на разплащане за извършени и сертифицирани дейности за над 1 милиард лева. Пътищарите настояват, че договорите им за текущ ремонт и поддръжка са напълно законни, а с подписването на споразуменията през ноември миналата година държавата е признала дейностите за законно изпълнени и приети.

В Смолянска област около 100 представители на пътно поддържащите фирми  ще протестират на разклона за чепеларското село Проглед по пътя Смолян – Пловдив. Хари Малинов, кооридинатор на протестиращите в Смолян заяви:

„Протестът е, че от една година няма никакво плащане. Служебното правителство, в лицето на Комитова, ни убеждаваше, че за зимно поддържане – 100 милиона, е подсигурено. Зимата е платена за 40 дена – за ноември и декември, а от януари няма никакво плащане. Знаете, инертни материали, горива, осигуровки, всичко къде отива. Имаме приети сертификати, приети, одобрени от агенцията и пак не се плаща. Ужким договорите били незаконни. Договорите са напълно законни! От 8 години работя това и такова нещо не ми се е случило! Пуснали сме писмо, че докато, не платят няма да извършваме никакви дейности на територията на Смолян, но те се обаждат за паднали камъни, за паднали дървета.. Отзоваваме се все пак. От наша страна сме колегиални, но от страна на държавата няма нищо“.

От Шуменската „Автомагистрали – Черно море“  ще блокират главните пътища към Бургас и София между 11.30 и 14 часа. Протестът на фирмата е осми от лятото на 2021 година, когато бяха отказани плащания за извършен ремонт на участък от АМ „Тракия“. И към момента съществува опасност 800 служители да бъдат освободени от дружеството, заяви синдикалният лидер Петя Стоянова.

„Съкращения все още не сме направили. Разчитаме на благоразумие от страна на управляващите, че трябва да  си платят това, което дължат, за да можем да продължим да работим. Имаме договори. За съжаление, в момента се затрудняваме да ги изпълняваме, защото ни липсват оборотни средства за материали. Правим договорки за разсрочено плащане на електрическа енергия, на газ, на материали, но този процес не може да бъде безкраен“.

Очаква се парламентът да гласува решение, с което АПИ да изплати на пътните фирми половината от парите за извършени дейности и цялата сума за пътни знаци и маркировка. Плащанията към фирмите ще започнат до 2 седмици след приемане на решението. Решението е в предварителната програма на НС.

Комисията по регионална политика прие вчера решение за начина на разплащанията и поддържането на републиканската пътна мрежа. Очаква се заседание и на Бюджетната комисия, за да може решението да мине и в пленарната зала. Заседанието е с начален час 14.30 в ѝ в графика на Народното събрание.

Related posts

Инцидент с работник в района на ски-писта „Картала“ край Благоевград

Дани Тренчева

Започва приемът на заявления за ползване на открита площ за продажба на мартеници

Дани Тренчева

Откриването на Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ разбуни духовете в Благоевград

admin

Адвокат Албина Анева – водач на листата „Изправи се БГ!Ние идваме“ в 1 МИР – Благоевград

Дани Тренчева

Епидемичната обстановка за област Благоевград

Дани Тренчева

Движението по мостовото съоръжение на Републикански път III-1006 ще бъде преустановено

Дани Тренчева

Leave a Comment