28.03.2024
Covid-19 Свят

Промяна в условията за влизане в Гърция

Предварителните условия за пътуване до Гърция са удължени с още една седмица, като единствената промяна се отнася за тези, които са преминали COVID-19 и потвърждението вече не е валидно от 30 до 180 дни, а от 30 до 90 дни след първата положителна проба, според новото министерско решение, влязло в сила тази сутрин.

За ваксинираните и неваксинираните правилата остават същите и непроменени, за първите се изисква сертификат за ваксинация, за вторите отрицателен PCR или бърз тест, както и тестване на входа на Гърция, а за всички – за пътуване до южната съседка, формулярът PLF е задължителен.

Гръцкото правителство направи промени и съкрати срока на сертификата за COVID-19 от шест на три месеца, решение, което важи и за туристите, както обясни говорителят на правителството Янис Иконому.

За тези, които пътуват с отрицателен тест, независимо от гражданството и начина на влизане в страната и пристигат в Гърция от: Египет, Албания, Аржентина, Северна Македония, България, Бразилия, Грузия, Куба, Обединени арабски емирства, Индия, Китай , Либия „Мароко, Пакистан, Русия и Турция, предпоставка за влизане е получаване на отрицателен резултат от задължителния PCR тест/бърз тест на входните точки в Гърция. Задължителното изследване не се прилага за пътуващи, които имат валиден сертификат за ваксинация 14 дни след втората доза или потвърждение на заболяване през последните шест месеца.

За лица над 12 години се прилагат специфични задължения за пътуване.

При положителен резултат се осигурява десетдневна карантина в подходящо място, посочено от компетентните органи, а ако е за лица, които са завършили ваксинацията 14 дни по-рано, то задължителната изолация е седем дни. В последния ден от карантината тези, които са положителни, независимо дали са ваксинирани или не, трябва да направят PCR тест.

Лицата, пътуващи с потвърдени случаи, т.е. близки контакти на тези, които са положителни за COVID-19, имат възможност да се върнат в страната си същия или на следващия ден, при условие че получат два отрицателни резултата от два теста, PCR или Rapid, направени в рамките на 24 часа.

Ако близки контакти са били ваксинирани или преболедували COVID-19 през последните три месеца, тогава карантина не се изисква, но те трябва да бъдат тествани с PCR тест при влизане в страната.

За нарушаване на законовите мерки и задължения са предвидени глоби от 500 и 5000 евро.

В определени райони на страната влизането е напълно забранено за неваксинирани лица. От понеделник в Гърция влизат в сила нови мерки, отнасящи се за тези над 60 години, които не са получили трета доза, а от ваксинацията са изминали седем месеца. Техният сертификат вече няма да е валиден, те няма да могат да влизат в затворените пространства и няма да имат привилегиите, които имат ваксинираните.

Както обясни вчера говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому, тази мярка важи и за туристи и посетители на страната.

Източник: БГНЕС

Related posts

Руска компания е подала документи за регистрация на лекарство срещу COVID-19

Дани Тренчева

9 996 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

74% от Гърците са ваксинирани

Дани Тренчева

Бомбардировки над Житомир, поразени са две болници

Дани Тренчева

Лавров: Ако стигнем до Трета световна война, тя ще е ядрена и разрушителна

Дани Тренчева

COVID лекарството на Pfizer налично в началото на 2022 г.

Дани Тренчева

Leave a Comment