25.04.2024
България Политика Темида

Прокуратурата иска депутатския имунитет на Радостин Василев

Софийската градска прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска сваляне на депутатския имунитет на бившия спортен министър и настоящ депутат от коалиция „Продължаваме промяната-Демократична Бълария“ Радостин Василев.

Причината е образувано досъдебно производство от лятото на 2022 г.

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Радостин Василев, пише в съобщението от прокуратурата. А конкретното обвинение ще бъде за принуда.

Става въпрос за събитията от юни месец миналата година, когато „Има такъв народ“, към която тогава Василев се числеше, реши да напусне управляващата четворна коалиция. Последва разцепление в редиците на ИТН, Радостин Василев напусна парламентарната група заедно с още няколко депутати.

Тогава верните на Слави Трифонов обвиниха Василев, че се е опитвал да принуждава част от тях да се присъединят към бунта му. Конкретен пример бе даден с депутатката Христинка Иванова. Самата тя на пресконференция потвърди, че Радостин Василев я е притискал да напусне парламентарната група против нейната воля. Бяха пусната и записи от техен телефонен разговор.

Според наблюдаващия прокурор има достатъчно доказателства, че „Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото НС, както и Народното събрание“, гласи съобщението на прокуратурата.

В момента депутатският имунитет пази Василев от наказателно преследване. Той може да бъде свален от пленарната зала след искане на главния прокурор.

Самият Радостин Василев определи случващото се като опит за политическо сплашване и удар срещу „Продължаваме промяната“. Той изрази готовност сам да се откаже от имунитета си, но първо искал да се запознае с официалното искане на прокуратурата и съответно мотивите за него.

Нямам никакви притеснения, това е някаква поредна стъкмистика на прокуратурата“, коментира депутатът и вметна, че съобщението за наказателното производство срещу него е дошло едва час след негова телевизионна изява, в която е защитавал правосъдната реформа и в частност необходимостта да се приеме законова възможност за разследване на главния прокурор.

Междувременно Софийският районен съд спря делото, което бившият премиер Кирил Петков води срещу Бойко Борисов. Причината е отново депутатският имунитет – този път на Борисов. Делото на Петков обаче е от частно-правен характер и тук не може да се очаква намеса на прокуратурата.

Кирил Петков съди Борисов за негови изказвания по време на газовата криза, че представителите на „Продължаваме промяната“ са се облагодетелствали от посреднически фирми.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Българска газова асоциация: „Булгаргаз“ не изкривяват, а направо лъжат за точки от договора

Дани Тренчева

Почитаме Св. Лъв Велики и Св. Агапит Изповедник

Дани Тренчева

240 полицаи е разследвала прокуратурата за една година

admin

Рашков: МВР разследва експерти от КЕВР

Дани Тренчева

Петков свиква Съвета по сигурността

С единодушие депутатите създадоха временна комисия за меморандума с Gemcorp

admin

Leave a Comment