25.04.2024
България Политика

Президентът на Румъния е на официално посещение в България

Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин в София. Румънският президент е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев. Българският държавен глава посрещна Йоханис  с официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев. Знамето на Румъния е издигнато пред сградата на президентството заради посещението на Йоханис.

Темите за енергийната, икономическа и транспортна свързаност, както и общата перспектива за присъединяване към Шенген ще бъдат във фокуса на визитата на Клаус Йоханис в София.

Очаква се двамата президенти да подпишат политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство. „Документът предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти, посветени на развитието на Дунавския регион, подобряване на енергийната сигурност, насърчаване на зелената енергия, сътрудничеството в областта на европейските въпроси и на отбраната и сигурността в контекста на многобройните трудности, причинени от агресивната война на Русия срещу Украйна“, съобщават от президентската администрация на северната ни съседка.

На 27 януари 1992 г.  в София в резиденция „Бояна“ президентите на България и Румъния Желю Желев и Йон Илиеску подписват Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Румъния, с който се заменя Договорът за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от 19 ноември 1970 г., посочва справка на отдел „Справочна“ на БТА.

На 14 и 15 април 2003 г. на двудневно държавно посещение в София пристига президентът на Румъния Йон Илиеску.  В Съвместно заявление, подписано от президентите България и Румъния Георги Първанов и Йон Илиеску, е дадена висока оценка на състоянието и перспективите на българо-румънските отношения в политическата, икономическата и културната област. В резиденция „Бояна“ двамата президенти откриват Българо-румънския бизнес форум, в който участват 18 представители на румънски фирми. По време на форума е подписано Споразумение за създаване на Българо-румънски бизнес съвет между Българската търговско-промишлена палата и Търговско промишлената палата на Румъния.  

Материалът е подготвен заедно с отдел „Справочна“ на БТА.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Нейнски: Руският посланик трябва да бъде извикан заради случая с журналиста Христо Грозев

admin

Отново напрежение в НС, този път БСП и ИТН с пререкания

Петков: Ще обсъдим цялостния пакет за мерките срещу инфлацията и високите цени

Зам.-министър на отбраната: Ако Русия не спре агресията, конфликтът може да стане глобален

Петър Петров

Прогноза за времето

admin

Минималната работна заплата не по-малко от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната

admin

Leave a Comment