20.04.2024
България Политика

Парламентът прие на първо четене закриването на специализираното правосъдие

Парламентът прие на първо четене закриването на специализираното правосъдие. Това стана с гласуваните промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет. „За“ бяха 134, а „против“ – 73 депутати.

Срокът за предложения между двете четения беше удължен на 12 дни.

Дебатът продължи повече от три часа и бе основно между ГЕРБ-СДС, които са срещу закриването на специализираните съд и прокуратура, и управляващото мнозинство, което подкрепя предложените изменения.

Промените, освен закриване на специализираните съд и прокуратура, предвиждат отмяна на „кариерните бонуси“ на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

В преходните и заключителните разпоредби се урежда кадровият статус на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване. С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на Висшия съдебен съвет да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности. Урежда се приключването на висящите съдебни производства при спазване на принципа за неизменност на съдебния състав, като се предвижда в случаите, когато е проведено закрито или разпоредително заседание, съдиите, които не са преназначени в Софийския градски съд, съответно в Софийския апелативен съд, да бъдат командировани за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.

Законопроектът предвижда и изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които уреждат подсъдността на престъпленията, попадащи в юрисдикцията на закрития специализиран наказателен съд, като я прехвърлят към окръжните и районните съдилища по общите правила на родовата и местната подсъдност. Определя се редът за предаване и приемане на неприключилите и на приключилите дела, преписки и архив, като е определено Софийският градски съд да бъде правоприемник на Специализирания наказателен съд, а Софийският апелативен съд – на Апелативния специализиран наказателен съд.

Дебатираме дали и как да бъдат закрити спецсъдът и спецпрокуратурата, дали да отменим кариерните бонуси за членовете на ВСС и инспекторите към Инспектората на ВСС – това не е прибързан дебат, обобщи след изказванията на парламентарните групи министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Не мога да приема, отбеляза тя, че професионалните аргументи не са чути, този законопроект беше дълго обсъждан в обществото. Йорданова заяви готовност текстовете да бъдат подобрени.

Министърът постави въпроса за компетентността на тези специализирани органи в борбата с корупцията и попита къде са присъдите на първа инстанция. Нима пет години не стигнаха, коментира Йорданова. И добави, че това е доста притеснителна теза и борбата с корупцията не е само да регламентираме кои са компетентните съд и прокуратура, трябва ли реформа в прокуратурата. Йорданова информира, че в тази връзка в Министерството на правосъдието (МП) се работи по законопроект, с който да бъдат създадени гаранции за ефективно разследване и търсене на отговорност, когато главният прокурор е извършил престъпление. Без такъв механизъм за търсене на отговорност на върха на пирамидата в другите звена не можем да очакваме друг резултат, различен от настоящия, убедена е Надежда Йорданова.

За десетките висящи дела и дали те няма да бъдат загубени министърът разясни, че СГС и САС ще бъдат правоприемници на пасивите и активите, а настоящата сграда на специализирания съд и на специализирания апелативен съд ще се запази и томовете няма да се местят. Ще се обезпечат и съдебните заседатели, отбеляза министърът. За магистратите, по думите й, внимателно са разработени текстовете така, че максимално плавно те да бъдат преназначени от ВСС. Изискването ВСС да се съобрази с натовареността в съответните отделения е гаранция, че бройки няма да бъдат откривани в малко натоварените съдилища, а съдиите да се преназначават там, където работата е повече. Ако на места разпоредбите не са ясни, нарушават конституцията или са в разрез с препоръките на Венецианската комисия, между двете четения ще проведем дебати и ще ги променим, увери министър Йорданова. Ние чуваме аргументите, обсъждаме ги, подчерта тя.

Този законопроект не изчерпва визията на управляващите за съдебна реформа, отговори тя на критиките, най-вече на ГЕРБ-СДС, че този законопроект не е съдебна реформа. По думите й, трябва да говорим за по-бързо правораздаване, което означава и по-бързо разследване. МП работи по конкретни законодателни инициативи, които да гарантират бързина в процеса, посочи тя. Все пак това е важна стъпка в съдебната реформа, защото е първа стъпка у нас да имаме един закон за всички, завърши Надежда Йорданова.

По време на днешния дебат в пленарната зала от „Продължаваме Промяната“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“ подкрепиха законопроекта и отбелязаха, че специализираното правосъдие не е оправдало целта, за която е било създадено. От ГЕРБ-СДС обявиха, че промените ще поставят под риск висящите наказателни дела.

Related posts

НС даде зелена светлина на МС да одобри френското предложение за РМС

Прокурори от ВСС с второ предложение за отстраняване на Гешев

admin

Мият входно–изходните булеварди в София заради жегите

admin

Охранител в заведение удари клиент, той е с опасност за живота

admin

149 години безсмъртие! Васил Левски – Апостола на свободата

Дани Тренчева

Откриха 14-годишната Никол от Перник

admin

Leave a Comment