24.04.2024
Банско Пулсът на Югозапада

Общинската управа на Банско не успя да убеди Добринище, че 160 дка от Лаговете няма да бъдат застроени

Жителите на Добринище не повярваха на администрацията на Банско, че няма намерение да застроява 160 дка около хижа „Гоце Делчев“ с хотели, които ще насочат скиорите директно към пистата, и бизнесът в Добринище ще загине без клиенти. Казусът възникна след декемврийската сесия на ОбС – Банско, когато съветниците приеха решение №862, даващо разрешение за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Банско за част от местността Логовете в землището на гр. Добринище. По предложение на вносителя – кмета Иван Кадев, въпросните 160 дка ще получат статут на урбанизирана територия за ваканционно селище.

Миналата седмица бизнесът на Добринище излезе на протест в центъра на градчето, после 40 души от тях изпратиха жалби до областния управител Стоян Христов с искане да отмени въпросното решение №862, жалба срещу решението бе подадена и в Административен съд – Благоевград. В сряда вечерта пък по покана на председателя на ОбС Костадин Загорчин над 60 жители на Добринище се събраха на среща в местното читалище с екип на кметската администрация, воден лично от кмета Ив. Кадев. Срещата бе организирана след новопостъпило от Ив. Кадев предложение до ОбС – Банско съветниците да отменят решението си, защото така поискал кметът на Добринище Петър Галчев заради недоволството на съгражданите му.

Заедно с Кадев на дискусията дойдоха Галчев, Загорчин, зам. кметовете Стойчо Баненски и Сашка Въчкова, гл. архитект на Банско Николай Николов и няколко бивши и настоящи общински съветници. Архитектът бе подготвил презентация с карти на местността Логовете и накъсани обяснения какво точно показва. Николов говори за 4 посоки за развитие, от които множеството не разбра нищо. Останалите зад официалната трибуна многократно се опитаха да обяснят на жителите на Добринище, че гласуваното от ОбС решение е задължително условие, без което не може да бъде изработен проект за развитие на зоната, че без него никой от тях не може да сложи дори барака за понички в парцела си, както и че след изработването на проекта те ще имат възможност да го огледат обстойно. Присъстващите не се успокоиха и при уверението, че докато се стигне до застрояване на въпросното ваканционно селище, което ще допуска най-много двуетажни постройки – по 1 на парцел от 1 дка /или общо 160 на брой/, ще минат много години заради тромавата процедура. Възмутиха се от уточнението, че ако и след приемането на проекта не са съгласни с него, имат законова възможност да го обжалват в съда.

В един момент залата превзе микрофона и хората един през друг започнаха да задават въпроси.

„Защо въпросното ваканционно селище не се направи на свободните земи в Добринище, а се прави около хижата, до която се стига по 12-км пародиен разбит път”, попита жена, представила се с името Цветкова.

„В Канада едно дърво ако се отсече, човекът влиза за 20 г. в затвора, вие искате да сечете, за да строите хотели и да ни оставите без вода”, обвини управниците Мария Грънчарова.

„Когато през 1996 г. започнахме бизнеса с по 2-3 стаи за гости, идеята на мен и колегите бе да опазим Добринище от грамадните хотели, защото в Банско има достатъчно такива. Сега, ако дадете горе 160-те дка на един инвеститор, като дойде следващият, вие и на него трябва да дадете терени, защото нямате право да му откажете. С нас и природата какво ще стане”, попита собственикът на къща за гости Иван Тонин.

„Всички сме за спорт и рекреация, против сме само нова леглова база”, обобщи притесненията на съгражданите си Асен Балтов.

Защо в техническото предложение за Лаговете пише „част“, без да са посочени граници, и каква е гаранцията, че общината няма да разшири тихомълком още зоната? Какъв точно е статутът на този терен и по закон каква леглова база се допуска в „урбанизирана територия“? Защо се прави тази промяна на ОУП, без да са ясни проектите за самата ски зона, в каква посока ще се развива тя, ако има нови писти, с какъв капацитет ще бъдат, за да могат да се предвидят нуждите от легла? Защо се проектира само вдясно от път и дали не е понеже там вече има инвеститорски интерес? Това бяха част от въпросите, с които жителите на Добринище затрупаха администрацията.

Направени бяха и сравнения с другите ски курорти, и най-вече с близкото Банско, където в концесионния договор на „Юлен“ за ски зоната изрично е записано, че леглова база ще се строи само в града, не и около пистите.

В оживената дискусия се включи и Бояна Танчева, представила се като пратеник на концесионера на ски зона Добринище. Тя даде рамо на идеята за промяната на ОУП с обяснението, че заради липсата му сега дори не могат да оправят калния паркинг в подножието на пистите.

„Там, горе, няма вода, няма канализация, кой ще тръгне да строи хотел?“, попита дамата, като категорично обяви, че специално концесионерът нямал никакъв интерес да застроява.

„Не е вярно, на една среща ваш представител каза, че иска да построи горе 4-звезден хотел“, опонира я глас от залата.

„Хубаво се слушаме, ама май не се чуваме”, издразни се към края на срещата кметът Кадев и оприличи страховете на присъстващите с китайската поговорка „Най-трудно е да намериш черна котка в тъмна стая, особено ако котката я няма“. В крайна сметка кметът обеща юристите да проверят каква възможност има точката на ОбС да бъде отменена.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Related posts

Стрелба срещу шофьор в Благоевград

admin

Министър Йорданова даде на прокурор преустройството на новия следствен арест в Благоевград

Петър Петров

Община Благоевград и ОбСНВ награждават ученици в конкурс по превенция на наркоманиите

admin

Полицията „сурвака” с актове четирима от протестърите срещу забавеното изграждане на нов мост над Струма при Покровник

admin

Отбелязваме Седмица на гората под мотото „Аз обичам гората”

admin

Благоевградският огнеборец гл. инспектор Боян Кондуров замина с военния „Спартан“ за Турция

admin

Leave a Comment