29.03.2024
България

На път за празниците: Полицаи ще водят от трафика агресивните шофьори

Всички служители на Пътната полиция ще бъдат на пътя и ще осъществяват включително линеен контрол, като се сливат с трафика и вадят от него агресивните водачи, това каза днес пред Би Ти Ви началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев. Той обясни, че ще бъдат извадени и всички работещи камери и радари за контрол на скоростта.

„Най-често нарушение на пътя остава движението с превишена и несъобразена скорост. Сега около празниците всички камери на пътя работят, дори и през нощта“, предупреди Тенев (какво каза той за престъпните схеми в „Пътна полиция“ вижте тук).

Проблемите по магистралите и техните алтернативи

Иначе и за покрай тези пътувания за празниците по пътищата има няколко невралгични точки, където са възможни задръствания. Почти сигурно такива ще има днес следобед и утре сутрин, както и в понеделник сутрин при тунел „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“. Там се използва само едната от двете тръби двупосочно и ако се съди по предишни празнични дни, тапите са гарантирани.

Пътуващите от и за Враца, Монтана и Видин могат да използват като алтернатива на „Хемус“ прохода Петрохан и пътя през Искърското дефиле. Вместо магистрала „Тракия“, на която дори една лека катастрофа може да предизвика колони от автомобили, може да се ползва Подбалканският път.

Затворен участък има и на магистрала „Марица“ – платното в посока Пловдив от километър 99 до 109, но обичайно там натоварването е по-слабо и рядко има задръствания. На няколко места по магистралите има ремонти, които не стесняват пътя, но поставените ограничения на скоростта носят риск от сериозни глоби. Такива участъци на магистрала „Тракия“ са между километри 45 и 46 (при пътен възел Мухово) и в област Бургас между 346 и 349 км., където ограничението е 70 вместо 140 км/ч. Също 70 км/ч е и ограничението на „Хемус“ при тунел „Витиня“ (между 31 и 34 км).

За шофиране в аварийната лента на магистрала санкцията е глоба 1000 лева и три месеца без книжка.

Въпреки обещанията за добра организация изненади по пътищата не са изключени, като навременната информация е ключова за избягване на тапи и проблемни участъци. Особено полезни в този смисъл са няколко приложения за смартфони.

Google maps например предлага по няколко маршрута до крайната спирка, като посочва време на пътуване на база актуалния трафик. Добре е приложението да се държи под око и при самото пътуване, тъй като може да предупреди за възникнал по трасето проблем.

Waze е друга полезна апликация, която наред с данни на трафика, на базата на които избира най-бърз маршрут, предупреждава за патрули на Пътна полиция, катастрофи, опасности на пътя и т.н.

Related posts

ЦИК готови за избори на 2 април

admin

МФ ще обжалва отказа за образуване на наказателно производство за нарушения в АПИ

Дани Тренчева

Рязко поскъпват лифт картите в зимните курорти

Дани Тренчева

Акция срещу купения вот в столичния квартал „Факултета“

Дани Тренчева

Надежда Йорданова: Република Северна Македония трябва да е член на Европейския съюз

admin

МРРБ откри нарушения за милиони при ремонтите на републикански пътища

Дани Тренчева

Leave a Comment