19.04.2024
112

Много българи, включително деца, са били на борда на запалилия се ферибот край Гърция

Много българи, включително семейства с деца, са били на борда на ферибота, който се запали в Йонийско море край Гърция, научи NOVA.

Сред тях са били и 37 български шофьори на пловдивска фирма. 35 са спасени, един е в неизвестност, а един шофьор е заклещен в средата на кораба заедно с турски водач на камион. В момента тече спасителна акция на гръцката полиция и пожарна с цел спасяване на двамата.

„Казаха, че тръгват лодки с хора, които да режат кораба, за да ги извадят двамата шофьори. Единият е наш, другият е турски шофьор”,  заяви пред NOVA Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма.   

33 камиона на транспортната фирма са изгорели, а щетите са на груба стойност между 5 и 10 милиона евро.

Общо 300 души са били на борда. 237-те пътници и 50-членният екипаж са били евакуирани със спасителни лодки и откарани на остров Корфу.  Един човек е вдишал дим и откаран в болница без опасност за живота. Други двама са останали блокирани на кораба и в момента тече операция по спасяването им. 

183-метровият ферибот под италиански флаг е пътувал към Бриндизи, когато бил обхванат от пламъци. 

Капитанът незабавно е наредил пътниците да се прехвърлят в спасителните лодки и е повикал помощ по радиото. Пасажерите са евакуирани и качени в пристигналите плавателни съдове. 

Причините за пожара все още не са ясни, но се знае, е че е започнал от товарното отделение.

От МВнР съобщиха, че нямат данни за пострадали български граждани при пожара. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост.

В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

Източник: БГНЕС

Снимка: Greek reporter

Related posts

Задържаха 18-годишен от Сандански и 35-годишен от Благоевград за канабис

Лек трус беше засечен в Благоевградско

Дани Тренчева

Жесток побой над жена в Монтана

admin

Откриха тяло на новородено в найлонов плик

Разтърсващи кадри на 6-годишно дете, изгорено с цигара, подозират майката

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment