23.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада Темида

Министър Йорданова даде на прокурор преустройството на новия следствен арест в Благоевград

Изграждането на новия следствен арест в Благоевград отива на прокурор заедно с още 20 обществени поръчки на ГД „Изпълнение на наказанията”. Причината са фрапиращи нарушения за милиони левове, установени от АДФИ при търговете през 2020 и 2021 г., обяви вчера на брифинг правосъдният министър Надежда Йорданова.

Преустройството на ареста в Благоевград е посочено като пример за елиминиране на участници в обществената поръчка. От 8 участници 6-има били отстранени и останали двама, като накрая спечелил този, който бил с по-високата оферта.

Припомняме, че обществената поръчка за преустройство на 3-ти и 4-ти етаж в сградата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на ул. „Свобода“ 1 в Благоевград, в които ще се помещават следственият арест и пробационната служба, бе спечелена от столичното дружество „Инфраструктурно строителство“ АД с представители Илия Илиев и Пейо Пеев и оферта от 1 586 905 лв. Ремонтът бе изпълнен в законовия срок и приключи на 12 май 2021 г., като обектът е предаден. От една година тече процес на обзавеждане на следствения арест, което е специфично, като за това също е проведена обществена поръчка.

„В момента се монтират килиите, вървим към финала“, заяви вчера пред репортер на „Струма“ Милан Миланов, началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията“ в Благоевград.

Съгласно проекта на 3-ия етаж са обособени 2 канцеларии, стая на домакина, вещеви склад, 2 помещения за архив на пробационната служба и технически кабинет. Следственият арест е на 4-ия, последен етаж, върху площ от 900 кв.м. Предвидени са служебен кабинет, миялно, разливно и техническо помещение, приемна, стая за дежурните, помещение за отдих на задържаните, кухня, кабинет на командира на отделението, оръжейна, стая за началника на сектор арести, лекарски кабинет, стая за свиждане и такава, в която арестантите ще могат да се срещат и говорят с адвокатите си. Килиите са 13, като във всяка има 4 легла съгласно европейските стандарти. Обособена е пропускателна, кабинети за счетоводството, за началника на ОСИН, за инспектор „Пробация”, склад и санитарни помещения, перално/сушилно помещение, спални помещения за задържаните лица, каре за разходки, постова кабина и др. Очакванията са служителите от ареста и пробацията да се преместят в ремонтираните помещения до края на годината.

Related posts

Вандали прерязаха кабели, захранващи част от уличното осветление в Благоевград

admin

Поставиха първите ваксини за деца в Кютендилско

Дани Тренчева

Почистени са пътищата в Разлог и Банско

Дани Тренчева

46 фирми и обединения в конкуренция за ремонт на ВиК мрежите и благоустрояване на улици в ЦГЧ на Благоевград

admin

Община Банско подготвя издаването на електронен бизнес каталог в помощ на бизнеса и гражданите

admin

Детските заведения възстановяват дейността си в Разлог

Leave a Comment