28.03.2024
България Политика

Министерството на електронното управление предприема инициатива за безопасен интернет за децата

Министерството на електронното управление (МЕУ) предприема инициатива за предпазване на децата от опасностите, които крие интернет, съобщиха от пресцентъра на министерството. По данни на УНИЦЕФ поне 71% от децата и младите хора играят или общуват активно онлайн.

Цифровите технологии откриват много нови канали за комуникация и забавления. Интернет може да осигури изключително важен достъп до здравни и образователни услуги, както и информация по теми, които са важни и интересни за младите хора. Въпреки това, заедно с възможностите и ползите, които носи, Интернет е среда, в която децата се са изложени на редица заплахи и вреди от съдържание, контакти и поведение онлайн.

Инициативата за безопасен интернет за деца започва на 1 юни 2022 г. с открит урок по темата, който министър Божидар Божанов провежда от 14 ч. за ученици от 4 и 5 клас от 148-мо ОУ „Проф. д-р Любомир Милетич“ в София.

На сайта на Министерството са публикувани преведени на български език Насоки за създателите на политики в областта на защитата на децата онлайн , разработени от Международния съюз по далекосъобщения (МСД) с помощта на експерти в различни области. Документът е част от серия подобни Насоки в областта на защитата на децата онлайн, предназначени за родители и преподаватели, деца, бизнеса и създателите на политики (https://www.itu-cop-guidelines.com/). Насоките  включват редица препоръки, включително правни и политически рамки, които да бъдат насочени към  вредите, причинявани на децата в цифровата среда. Те са качени в подходящ за изтегляне формат и може безвъзмездно да бъдат ползвани от родители, които искат да предпазят от опасностите в Интернет своите деца или от учители, които да ги ползват за образователни цели.

Министерството отчита изключителната важност на темата за безопасното сърфиране  на децата в Интернет и в бъдеще ще работи съвместно с другите държавни институции за налагането й в основния дневен ред на обществото, се отбелязва в съобщението.

Related posts

Дават по 120 лв. допълнително на всички пенсионери

Дани Тренчева

Бум на ухапванията от кърлежи

Ето верните отговори на матурата по БЕЛ

Дневен хороскоп за 1 февруари 2022

Дани Тренчева

Жълт код за силен северозападен вятър в 14 области

admin

7 души са подслушвани незаконно през 2021 г., установи проверка

Дани Тренчева

Leave a Comment