20.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Македонският културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград бе открит типично по балкански – с много страст и емоции

Македонският културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград бе открит типично по балкански – с много страст и емоции, прехвърчане на искри, но напрежението бе овладяно и до ескалации не се стигна.

За охраната на събитието бе впрегнат внушителен полицейски ресурс,  в града пристигна даже вътрешният министър Иван Демерджиев. Още от сутринта на малката улица „Димитър Димов“ гъмжеше от полицаи, а коли на жандармерията бяха преградили пътя за автомобили и допускаха само пешеходци. Към 10.30 ч. в клуба беше спокойно, вътре имаше неколцина възрастни мъже. Сред тях бе Атанас Мазнев, председател на сдружението „Защита на основни инвидуални човешки права“, за което наскоро съдът се произнесе да бъде заличено заради своя противоконституционен характер.  Сдружението е за признаване на македонско малцинство, което го сродява и с другите незаконни организации, като „ОМО Илинден“ и „ОМО Илинден-Пирин“. В миналото Атанас Мазнев беше секретар на Демократическата партия  в Благоевград, която беше част от управлението на ОДС. Сега обаче изповядва друга идея.

„Клубът се открива от всички, които се определят като македонци в Пиринска Македония, от София и други градове. Кръстихме го на името на Никола Вапцаров, защото е безспорна личност. Не бихме искали да се повторят споровете, които възникнаха в Република Македония по отношение наименоването на клубовете там. Вапцаров е ярка личност, произхожда от македонските земи, писал е за Македония и загинал в известен смисъл за Македония. Той е български поет, безспорно. Идеята за създаване на клуба е да стане мост за разбирателство между двете държави.  В момента отношенията са възпрепятствани заради липса на хармонично разрешаване на малцинствения въпрос. Нашата главна политическа цел е да постигнем признаване на македонското малцинство в България, за което отдавна настояваме“, заяви Атанас Мазнев. На репортерски въпрос на „Струма“ как би станало това, след като в българската Конституция не се признават малцинства, той отговаря, че има погрешно решение на Конституционния съд от 2000 г., върху което се основават всички съдебни откази за признаване на нашето малцинство. „Това решение е изпратено в Европейския съд по правата на човека, който се е произнесъл, че то не съответства на една демократична държава, но и до днес не се прилага”, казва Мазнев. На въпроса защо сте поканили лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който от сутрин до вечер оплюва България, отговоря така: „Той  настоява заедно с признаването на българско малцинство в Македония да бъде признато македонско малцинство в България. Това съвпада с нашите идеи да има реципрочност, което е най-естественото и в този смисъл той се явява наш приятел”, казва Мазнев. Обяснението му пък за разграничаването на правителството на Северна Македония от техния клуб е, че не искали да имат проблеми с договора за присъединяване с ЕС.

Междувременно клубът започва да се пълни с хора. Пристига гръцки свещеник, когото представят, че е от Егейска Македония, идва и някогашният председател на нелегалната ОМО „Илинден-Пирин“ Стойко Стойковски, който носи за клуба рамкирани снимки на комити от Сандански. Появява се и евродепутатът и зам. председател на ВМРО Ангел Джамбазки, който на отсрещния тротоар срещу клуба започва да реди изложба със снимки на лидерите на ВМРО.

„Това, което става днес, е провокация, която само вреди на двустранните отношения.

Хората, които искат да отворят клуба в гаража, са сепаратисти и искат да отделят Пиринска Македония от България.  Как посещението на г-н Мицкоски, който идва и легитимира сепаратисти, помага на нашите отношения? Ако клубът беше създаден по официален ред, никой нямаше да има нещо против.

Все пак македонската култура е голяма, трябва им по-голяма витрина вместо да стои в гаража отзад. Тук се открива гараж от една група, известна в Благоевград със своята одиозност и комедия, които имат откровени сепаратистки изявления, че България е окупатор и войската трябва да се изтегли от Пиринска Македония, правят тежка провокация. Защото властите в Македония се изложиха много при откриването на двата български клуба в Битоля и Охрид и допуснаха лумпени да нападат, да трошат, да палят, което е откровено антиевропейско поведение. Сега са решили да направят провокация в България с идеята ние да ги набием и да кажат, че тук е същото. Само че ние, бидейки малко по-разумни от наследниците на Буцефал, смятаме да отговорим на тяхната провакация с една изложба.

Надявам се, когато Християн Мицкоски дойде, да погледне изложбата с портретите на революционните лидери на ВМРО, тъй като неговата организация носи сходно име. Да види всички тези чети, войводи, от които 2/3 са загинали за свободата на Македония. Може да види дядо си на някоя от снимките. Разбира  се, те никой няма да разпознаят, защото представляват постсърбомански елит, който се опитва някак си да се промъкне в ЕС и да продължи да съществува на основата „Анти България“, заяви Ангел Джамбазки. Налага му се да изнесе и бърз урок по история на македонските журналисти, които го атакуват  за имената на българските културни клубове в  Битоля и Охрид, които били свързани с „фашисти“. „В  България никога не е имало фашизъм. Това е лъжа в учебниците, написани в Сърбия и Кремъл. До 1944 г. в България е имало монархия, а терминът монархо-фашизъм е комунистическа идиотщина”, каза Ангел Джамбазки. „Има видеа и снимки на цар Борис на една маса с Хитлер“, казва македонска журналистка. „А сръбският крал не е ли седял на една маса с Хитлер?”, отвръща й евродепутът Джамбазки.

„Сборуваме за имената, които носят българските клубове на фашистки личности“, продължава журналистката. „Когато Сърбия нападна Македония, не я направи независима Македония, а Южна бановина. Защо накараха вашите баби да се наричат южни сърби? Вие македонка ли сте или южна сръбка? Това са факти. Проблемът е, че в Македония се фалшифицира историята”, категоричен е Джамбазки, а на последвалия провакативен въпрос за депортацията на евреите препоръчва на журналистката: „Излезте от часа „История и Мики Маус“ и започнете да четете истинска история. България е единствената страна, спасила своите евреи. Всички други, които сега ни учат на ум и разум, ги изпратиха в концлагери. Евреите от Македония и Беломорието са откарани в концлагери от окупационната германска военна администрация“, продължава с историческата лекция за македонските медии евродепутатът.

Пред българските журналисти той добавя, че ВМРО ще отговори по разумен начин и няма да допусне подобни грозни провокации като  тези при откриването на клубовете на македонските българи в Охрид и Битоля.  „Грозните кадри от Охрид и Битоля ги показахме в европейския парламент и продължаваме да го правим, за да се види истинското европейско лице на македонизма. Това ги демаскира. Днешният европейски елит е тотално нечетящ, незаинтересован, те си имат дневен ред и тях не ги интересува историята. Поведението на българското външно министерство по отношение на клуба в Благоевград е  крайно разочароващо – скътаха се и написаха някаква протестна нота, крайно беззъба“, казва Джамбазки и си тръгва, за да отиде при паметника на Гоце Делчев на площад Македония“, където се е събрала групата с активисти на ВМРО.

На ул. „Димитър Димов“ става все по-оживено, прииждат старите омовци, някои от тях се осмеляват и почват да веят македонско знаме със звездата на Вергина. Пристига и

височайщият гост Миле Бошняковки – началник на кабинета на президента на Северна Македония Стево Пандаровски.

Той се поздравява с домакините любезно, но отказва да прави изявления. От музикална тонколона  на улицата ечат български патриотични песни и маршове, което допринася за приповдигнатото настроение. Появява се и Никола Вапцаров, племенникътна великия поет, който е придружен от съпругата си и благоевградската депутатка от „Възраждане“ Цвета Рангелова, която уточнява, че е в качеството си на гражданка и приятел на сем. Вапцарови.

Никола Вапцаров, който два дни по-рано бе обявил пред „Струма“, че няма покана за откриването на клуба и няма намерение да присъства на откриването, е променил намеренията си. „Реших да дойда и да подаря на клуба книгата за Никола Вапцаров, в която той изрично е посочил, че е българин. Това, че Вапцаров е с международно признание и отдавна е надхвърлил националните граници, е нещо различно”, добавя Никола Вапцаров, който в миналото е бил български консул в Канада. От Торонто е и основното финансиране на клуба „Никола Вапцаров“ , признават учредителите му.

Малко след 12 ч. пристига и председателят на ВМРО-ДПМНЕ

Християн Мицкоски, който заявява пред медиите: „Тук сме да подкрепим откриването на клуба, да изпратим ясна поръка, че ние сме македонци, които говорят македонски език. В 21 век трябва да се признава правото на самоопределяне, нашето право да се самоопределяме като македонци е гарантирано от всички международни договори и ние сме тук да подържаме нашите македонци в България”, казва опозиционият лидер. На въпроса, зададен от репортер на „Струма“, защо не признавате правото на македонски българи да откриват клубове при вас, Мицкоски отговори така: „В македонския устав правото на всяко малцинство е гарантирано. Докато в българския устав правото на македонците не е така. Тези 1500 българи в Македония имат право да се определят“. На следващия въпрос на „Струма“ как си обяснява факта, че

120 000 македонци са с български паспорти, той отговаря, че те са македонци, които си обичат Македония и са ги получили по икономически причини. На третия въпрос на „Струма“ дали  ще промени името на партията си, след като оспорва личността на историческия лидер на ВМРО Иван Михайлов, македонският опозиционен политик отговаря: „Моето име е Християн Мицкоски. Нито искам да променям моето име, нито на партията. ВМРО се е борила за независима Македония на Балканите“.

След идването на Християн Мицкоски започва официалното откриване на клуба, като водещият подчертава, че намеренията им са приятелски, искат да паднат стените, да градят мостове в обединена Европа, да творят без страх, да се наричат македонци, да има културно съревнование между народите, както е казал Гоце Делчев.  „Това е клуб за сближаване, а не за разделение”, казва Атанас Мазнев и добавя, че събитието всъщност не е откриването на клуба „Никола Вапцаров“, а присъствието на гостите от Македония.

Кратка реч произнася в клуба Християн Мицкоски, който след това отказва да приеме книгата от племенника на Никола Вапцаров. След официалната церемония внушителната група македонци с цветя и венци се запътват към паметника на Димитър Благоев, съпровождани от полицаи на мотори и десетки униформени, водени от началника на „Охранителна полиция“ Димитър Ичев.

Викове „Предатели, родоотстъпници“ разцепват въздуха,

а нахъсен млад мъж, който допреди това озвучаваше улицата с българските песни, влиза в кратък словесен спор с македонците. Суматохата приключва набързо и групата се отправя към паметника на Димитър Благоев, където поднасят цветя след кратко слово, произнесено от репресирания заради македоноското си самосъзнание Стоян Герасимов.

Групата се насочва към паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“, но в района на мол „Ларго“ са спрени от полицията. Директорът на ОД на МВР – Благоевград Георги Кандев обяснява, че не могат всички да отидат до паметника на Гоце Делчев, тъй като там се провежда детско събитие, а само 5- 6 човека. След леко стъписване македонците излъчват „делегати“, които да поднесат цветята, сред които и президентският съветник Миле Бошняковски. Те се отправят  към паметника, а по-голямата група остава да ги изчака, за да отидат след това всички заедно до мемориала на Делчевия род в кв. „Вароша“.

Паметникът на Гоце Делчев е окупиран от активисти на ВМРО, които посрещат „братята македонци“ с викове: „Македония е българска!”,

като в челните редици са двамата съпредседатели на патриотичната партия Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов. Между двете групи застават полицаи, разнасят се викове „Предатели”. Ангел Джамбазки прави предложение на

македонците да поднесатцветята на паметника на Гоце Делчев, минавайки под арка от български знамена.

Македонците не се съгласяват и разочаровани оставят венците на плочките и си правят снимки. След това се връщат при основната група, в която ги чака лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, и заедно тръгват за кв. „Вароша”. Там поднасят почтително цветя на паметника на рода на Гоце Делчев, а една жена ги черпи с питка за здраве.

С това големият „македонски събор“ приключва и всички се разотиват по живо и здраво.в.Струма

Related posts

На 9 май започва планова профилактика на водопроводната мрежа в община Симитли

admin

Председателят на ОбС – Банско К. Загорчин: Стига спекулации със зоната около хижа „Г. Делчев“, 90% от нея е частна, никой още не е поискал да строи

admin

Дядо Коледа пристигна в село Черниче, за да се види лично с всички деца и заедно да запалят коледните светлини

admin

Тежка катастрофа край Благоевград, три линейки на място, има затиснати хора

Дани Тренчева

Обновена и основно реконструирана детска градина отвори врати за най – малките в Сандански

Дани Тренчева

Младежите от проект „Моят глас има значение“ от Сандански взеха участие в Европейско младежко събитие в Страсбург

Дани Тренчева

Leave a Comment