28.03.2024
Свят

Кьовеши сигнализира в Брюксел за неясноти около мандата на европрокурорите

Неяснотите около мандата на европейските прокурори бе един от основните проблеми, които главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши отчете за първите 7 месеца от работата на европейската прокуратура. Пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи тя заяви, че заради прозрачността на институцията има нужда от прозрачна, предсказуема и математически коректна ротационна система за тяхното удължаване:

„Регулацията не посочва казва как ще се осъществява удължаването, кой ще взема решенията за това и въз основа на какви критерии. Трябва да имаме едно наум, че нашите европейски прокурори наблюдават разследванията в техните страни-членки и тяхната независимост трябва да бъде гарантирана“.

Кьовеши съобщи, че до този момент са разкрити престъпления за над 147 млн. евро, което е тройно повече спрямо бюджета на европейската прокуратура за 2021-ва година. Същевременно тя открои като още един проблем факта, че в някои страни-членки националните власти изобщо не информират за подозрения в измами с ДДС или митнически измами.

„А за да има разследване, са необходими сигнали“, подчерта тя.

 

 

 

 

 

 

Източник: БНР

Related posts

ЕС ще обсъди кандидатурата на Украйна в четвъртък

Дани Тренчева

Зеленски ще говори днес пред Съвета за сигурност на ООН

СЗО: Европа отново е епицентър на пандемията

Дани Тренчева

Стачка блокира гръцките пристанища

Дани Тренчева

Домакинствата във Великобритания ще получават помощи за битовите си сметки

Дани Тренчева

Транспортна стачка блокира Германия

admin

Leave a Comment