24.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Крави и коне стряскат шофьори на пътя за Рилския манастир

На пътя за Рилския манастир често излизат крави и коне, които са предпоставка за сериозни пътни инциденти. Този проблем съществува от години.

Природен парк „Рилски манастир“ е един от най-посещаваните паркове в страната ни. Освен целогодишният туристически поток, който преминава по единствения път до парка, се оказва, че местността е предпочитана и за пашуване на едър добитък.

„Най-редовно има доста животни, които излизат на пътя и застрашават живота на преминаващите хора, които не познават пътя. Излизат ненадейно и е опасно за всички шофьори. И минават автобуси, което е още по-опасно, пътят е тесен, не е магистрала, кара се разумно, но едно животно като излезе на пътя ненадейно, много неща могат да се случат“, казва Чавдар Трайков.

Животните са домашни, пуснати свободно да пашуват, само на метри от преминаващите коли. И въпреки че поставянето на електропастир в участъка е задължение на животновъдите, такъв липсва.

Според член 106 в Закона за движение по пътищата, водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, на животни или стада трябва непрекъснато да направляват животните, така че да не създадат пречки и опасности за движението, и да не ги оставят без надзор в обхвата на пътя. Глобата за нарушителите е в размер на 30 лева.

„Те хората спират и ги гонят сами. И дали се обаждат на 112, не мога да кажа“, допълва Трайков.

От общината в Рила ни увериха, че домашните животни притежават ушни марки и лесно могат да бъдат установени и санкционирани техните собственици. През този месец обаче сигнали за безстопанствени животни в районното управление в Рила не са постъпвали. Актове също не са издавани.

Related posts

Част от улиците в Симитли остават без вода. Вижте кога!

admin

След двукратно обявяване на поръчката комисията реши: Гоцеделчевската фирма „Транспомед” ще вози пациентите за диализно лечение от Разлог, Банско и Якоруда

Дани Тренчева

Кметът на Симитли Апостол Апостолов: Кое е истинското лице на Д. Бербатов, това ли е промяната в българския футбол?

admin

Благоевградска фирма осъди община Благоевград за 1,4 млн. лева

admin

Ново повишение на цените на такситата в Благоевград

Дани Тренчева

Пореден случай на ухапан от бездомните кучета на площад “Македония” днес

admin

Leave a Comment