29.03.2024
България

КПКОНПИ проверява две обществени поръчки на община Враца

Днес, 14 декември 2021 г., служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват на място проверка в Община Враца и в общинското дружество за тролейбусен транспорт по повод постъпил сигнал за закононарушения при провеждане на две обществени поръчки. Първата поръчка е за доставка на девет тролейбуса, а втората – за доставка на тринадесет електрически автобуса, тринадесет станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях. Финансирането е със средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ по проект „Модернизиране на градския транспорт в община Враца”. Обществените поръчки са на обща стойност от 32 027 089,53 лева, от които 26 000 000 лева – безвъзмездна финансова помощ и 6 027 089,53 лева – собствено финансиране. Възложител е общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД, съобщават от КПКОНПИ.

И двете поръчки са спечелени от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД. По първата е сключен договор, като през м. юли 2021 г. са доставени девет тролейбуса. Според получените данни и постъпилия сигнал, съгласно договора и техническата спецификация към него тролейбусите са производство на полска компания, но в действителност те са произведени от беларуско държавно предприятие, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

Проверката на КПКОНПИ касае и данни за получени неследващи се облаги от длъжностни лица, включително такива, заемащи висши публични длъжности, при избора на изпълнител на поръчките и последващия контрол на доставките. Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общината и в общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД.

Related posts

5286 нови случая и рекорден брой починали за последните 24 часа

Дани Тренчева

Акция срещу купения вот в столичния квартал „Факултета“

Дани Тренчева

Кирил Петков за интерконектора с Гърция

admin

Nexo ще съди България за действията на прокуратурата

admin

Кирил Петков: Ще вземем всички мерки да се справим с инфлацията

Министър Стоянов: Цените на основните стоки у нас ще се променят

admin

Leave a Comment