28.03.2024
България Политика

Ивайло Мирчев: Не е моментът за нови избори, а за отговорно поведение

Коалицията ще трябва да бъде опазена и не само до края на годината, заяви народният представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия.

„Причината е не просто защото се притесняваме от избори. Но не е моментът за страната да има нови избори, макар да не се притесняваме от тях, както вече показахме. Това, което зависи от “Демократична България” е, че ще направим всичко възможно да се държим като зрял партньор. Времената са тежки”, заяви Мирчев.

По думите му нападките между партньорите покрай избора на управител на БНБ не изглеждат добре отстрани, а също така има и комуникационен проблем по въпроса за политиката към Северна Македония.

„Това, което се случи  с БНБ, е срамно. Важно е кой ще бъде начело на институцията, но има много по-важна тема – инфлацията и скока на цените. Времето, което отделихме в дебати и общественото внимание, за да си говорим за това какъв бил Каримански и защо нямаме обща кандидатура, трябваше да го отделим за това да определим кои са енергийно бедни и как ще подпомогнем хората, как няма да раздаваме пари на калпак”, добави той.

“Трябва да се държим като държавници и да реагираме на тези процеси. Не всички партньори се държим така. Някои от нас се опитват да се държим зряло. Ще се наложи да минем в режим, в който всички да бъдат отговорни към управлението на страната. Когато има конкретно предложение, след като стигнем до единомислие, да бъде комуникирано вътрешно. Върху новата обща кандидатура за БНБ не трябва да пада и грам съмнение, защото не можем да си позволим това, което се случи и в последните седмици”, коментира Мирчев.

Той коментира и ситуацията с парите за пътищата и предложението на “Демократична България”, което не беше прието в правната комисия в парламента. Според него трябва да се платят 100% от средствата за лятно и зимно поддържане. От средствата за рехабилитация 50% да се изплатят при получаване на 6-годишна гаранция от строителните фирми, а останалите 50% – след независима оценка от специализирани лаборатории.

„Става дума за над 1 милиард лева, които не са натрупани от сега, а още от времето на управлението на ГЕРБ. Безспорно има свършена работа, част от фирмите са си свършили работата. Това, което “Демократична България” предлага, е много важно, но не се прие в правната комисия. Не е сериозно парламентарна комисия да оценява всеки ремонт, още повече комисията по антикорупция. Трябва да се гледа малко по-професионално и АПИ да си създаде организация с независими лаборатории”, каза той.

Related posts

Почитаме Св. мъченица Татяна Римска

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Проблемите с бежанците са заради множество неработещи институции

„Възраждане“ организира протест срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Български хирурзи откриха опасно усложнение от COVID-19

Дани Тренчева

Сертификатът за ваксиниран – безсрочен, за прекарал COVID – едногодишен

Дани Тренчева

Прогноза за времето 30 декември 2021

Дани Тренчева

Leave a Comment