29.03.2024
България

Затварят дома за стари хора „Драгалевци“

Частният дом за стари хора в столичния квартал „Драгалевци“ не разполага със задължителния по закон екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа и подкрепа на настанените в него възрастни. Това е едно от нарушенията, установени от Агенцията за качеството на социалните услуги при проверката в частната социална услуга на 8 октомври.

От агенцията информират още, че персоналът на дома се състои от трима санитари и управител при настанени 32 души. Това е крайно недостатъчно и не може да гарантира задължителната според законодателството 24-часова грижа.

Инспекцията е показала, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, което нарушава правата им. Договорите за ползване на социалната услуга не са сключени с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството. Не са изготвени индивидуални оценки и индивидуални планове за подкрепа на потребителите.

В дома са настанени стари хора, хора с деменция и шест души с психични разстройства. Това също е грубо нарушение на законодателството и предвид психичната болест и деменцията на част от потребителите е предпоставка за конфликти и инциденти.

Проверката на 8 октомври е втората инспекция на Агенцията за качество на социалните услуги в частния дом за последните 3 месеца. При първата проверка са били установени нарушения и издадени задължителни предписания със срок за изпълнение 30 септември.

При извършената втора проверка е било установено, че задължителните предписания не са изпълнени. Управителят на дома е предоставил на агенцията невярна информация относно изпълнение на предписанията. Това е причина да бъде съставен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление и глоба в размер на 3 000 лева.
На фирмата, управляваща дома за стари хора в „Драгалевци“, няма да бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Крайният срок, в който домът трябва да спре работа, е 1 януари.

Агенцията за качеството на социалните услуги ще продължи извършването на проверки в частните домове за стари хора в страната и при установяване на нарушения ще предприема незабавни действия спрямо нарушителите. До настоящия момент от институцията са извършили проверки в 50 частни дома за стари хора и са наложени санкции на трима частни доставчици в общ размер от 13 500 лева.

Източник: БТА

Related posts

Зет на кандидат-депутат от ДПС е задържан за купуване на гласове

admin

Тихомир Безлов: В „Досиетата Пандора“ има поне 10 пъти повече български офшорни фирми

Дани Тренчева

Трифонов: Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация

admin

„Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на синьото гориво през април

Дани Тренчева

Прокуратурата разследва смъртта на 11-годишно дете

admin

Зам.-министърът с охрана: Страхувам се! Имам три деца

Leave a Comment