29.03.2024
Без категория

Заев: С Кирил Петков се разбрахме най-късно до 6 месеца да има решение

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че по време на първия си разговор с новия български премиер Кирил Петков двамата са се съгласили да има решение на спора между двете страни най-късно до 6 месеца, предаде БГНЕС.

Изявлението бе направено преди официалното предаване на лидерския пост на Зоран Заев в управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/. Миналата неделя членовете на партията избраха Димитър Ковачевски като нов председател на СДСМ. Заев съобщи, че в началото на следващата седмица ще подаде оставка и от премиерския пост. „Тези дни приключваме преговорите с коалиционните ни партньори. Приключваме и с важните процеси, както по отношение на програмата, така и по отношение на правителството и кадровата политика. Решението за оставката ми от премиерския пост ще взема в началото на следващата седмица и веднага ще информирам за това кога тя ще бъде внесена и в парламента“, каза още Зоран Заев.

Попитан как приема запазването на българското вето по отношение на започването на преговорите за членство на РСМ в ЕС той каза следното: Новото българско правителство бе сформирано на 13-ти декември. Не може да очаквате на 14-ти декември да има решение когато заседава Съвета „Общи въпроси“ в Брюксел. „Но, аз се надявам новото българско правителство, с помощта на президента Румен Радев да дадат положителни реакции. Ние изпратихме нашите отговори. Вярвам, че са преодолени всички неразбирателства, ако има някои подробности за уточнение, ние сме насреща като държава под ръководството на бъдещия премиер да прецизираме нещата чрез преговори“, поясни премиерът на РСМ и добави: Когато разговаряхме с новия български премиер Кирил Петков се съгласихме, че трябва да има решение не по-късно от 6 месеца. Постигнахме съгласие да сформираме работни групи за енергетика, инфраструктура, икономика, култура, здравеопазване и за всичко, което е важно с цел да създаваме атмосфера за преодоляване на тези неща. Аз очаквам това да се случи възможно най-скоро. Очаквам и провеждането на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с ЕС да бъде и един от първите големи успехи на новото правителство начело с Димитър Ковачевски.

По повод на искането на опозицията за провеждане на предсрочни парламентарни избори Зоран Заев каза следното: В страната има увеличение на управляващото парламентарното мнозинство. В страната трябва да има редовни парламентарни избори през 2024г. Той съобщи, че след оттеглянето си от премиерския пост ще се прибере в родния си град Струмица.

Related posts

Япония е в готовност да доставя газ за Европа

Дани Тренчева

Нова гореща вълна в Западна и Централна Европа

admin

Президентът Радев и съпругата му домакини на традиционния бал за младежи в неравностойно положение

admin

„Преходен дом“ за затворници на стойност 1,3 млн. лв. строят в Бургас

admin

Три институции ще работят съвместно за осигуряване на дърва за огрев на населението

admin

Пореден протест на работещите в затворите

admin

Leave a Comment