19.03.2024
Култура и изкуство

Днес почитаме Св. Сава!

Днес почитаме преп. Сава Освещени, както и преп. Нектарий Битолски.

Свети Сава е роден в област Кападокия, Мала Азия.

От ранна възраст желаел да се посвети на монашески живот и затова заминал за Йерусалим. После се учил на подвиг при подвижниците свети Евтимий Велики и свети Теоктист. Постепенно младият монах проявил своите добродетели, пише БТА.

Стремял се да помага на бедните и болните сред манастирските поклонници.

Подир 12 години в манастира Сава пожелал по-голямо усамотение и се поселил в една пещера; там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. След това при него започнали да идват и други, които желаели усамотен молитвен живот. С получено от семейството си наследство Сава построил няколко обители и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите. Така постепенно се оформила лаврата или големият манастир. Преподобният поучавал братята с думи и със своя пример, учел ги на кротост, смирение, безмълвие и упование на Бога. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 г.

Свети Нектарий е роден в 1406 г. в град Битоля и бил кръстен Никола.

При едно нападение на турците семейството му избягало в планината. Бащата на Никола със съгласието на жена си се замонашил с името Пахомий в манастира „Св. Безсребърници“ в подножието на планината. Скоро след това Никола отишъл в Света гора и станал монах в килията „Св. Архангели“ в Карея, като приел името Нектарий. Духовен старец му бил прозорливият монах Филотей. Оттогава Нектарий започнал усилен подвижнически живот. С годините неговите редки добродетели станали известни в цяла Света гора. Преподобният Нектарий с Божията благодат и голямото си смирение успявал да се справя с различните изпитания, идващи често от събратята. Заболял и от неизлечима болест, но търпеливо понасял страданията си. Починал мирно на 5 декември 1500 г.

Имен ден празнуват: Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка.

Related posts

На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!

admin

Хороскоп за 13 декември

admin

Въведение Богородично е – Ден на християнското семейство и младеж

admin

Почитаме светци, които били посечени с меч заради вярата си

Дани Тренчева

Безплатен куклен театър за децата на Сандански

Дани Тренчева

Кошмарен ден за четири зодии

admin

Leave a Comment