19.04.2024
България Темида

“Демократична България” отвоюва чрез съда Пловдивския панаир. Но победата още не е окончателна

Варненският административен съд отмени сделката на варненската община за Пловдивския панаир, с която той премина изцяло под контрола на бизнесмена Георги Гергов.

Втори състав на Варненския административен съд с председател Веселина Чолакова отмени решението на общинския съвет на Варна от 10 декември, с което акциите на общината в „Международен панаир Пловдив“ АД се апортират в дружеството на Гергов „Пълдин Туринвест“ АД.

Това са 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинал 1 лев, представляващи 29 на сто от капитала на Панаира. С прехвърлянето на акциите „Пълдин Туринвест“ ставаше собственик на 79,3% от акциите на “Международен панаир Пловдив” и така Гергов можеше да взема самостоятелно абсолютно всички решения.

“Демократична България” повече от две години води битка срещу прилапването на Панаира от Гергов. Миналия март съпредседателят на формацията Христо Иванов подаде сигнал в прокуратурата за разследване на приватизирането на мажоритарния дял от дружеството в полза на “Пълдин Туринвест”.

През октомври миналата година адвокат Веселина Александрова, общински съветник на “Демократична България” в Пловдив и председател на местната организация на “Да България”, разкри схема за пълното завладяване на Панаира от Гергов чрез прехвърляне на акциите на община Варна в него по инициатива на кмета Иван Портних.

В битката срещу незаконната сделка обединиха усилията си общинските съветници на “Демократична България” в Пловдив и Варна, но в края на годината мнозинството във Варненския общински съвет гласува апорта. Лобисткото решение в местния парламент на Морската столица бе взето с 28 гласа „за“ – от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, ВМРО, ДПС и двама независими. „Против“ гласуваха 15 съветници – от „Демократична България“, БСП, „Възраждане“ и един от ВМРО.

През декември депутатът от ДБ Ивайло Мирчев попита от парламентарната трибуна служебния премиер Стефан Янев какво може да направи правителството срещу това Панаирът да отиде в ръцете на Гергов, но Янев само потвърди, че това е скрита приватизация и със съжаление даде да се разбере, че въпросът е в ръцете на местната и на съдебната власт.

Накрая общинарите на ДБ от Варна и Пловдив поискаха от областния управител на Варна да поиска от съда отмяна на решението на Варненския общински съвет. Тогавашният областен Марио Смърков подаде жалба в законовия срок в административния съд, който сега отменя сделката.

Битката обаче не е приключила, защото решението на Варненския административен съд може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Related posts

Обвиняемият по аферата „Хемус“ остава в ареста, иска среща с Рашков и Гешев

Дани Тренчева

Подробности за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

admin

60% от преболедувалите COVID-19 с косопад

admin

МВнР: На Лавров е забранено да влиза в ЕС и го спряхме

Основателите на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград с петиция в ЕК срещу България

admin

Илияна Йотова: Не сме в ситуация да си позволим нови избори

admin

Leave a Comment