29.03.2024
Благоевград Парламентарни избори 2022 Пулсът на Югозапада

Губернаторът на Пиринско увери: „Областна администрация – Благоевград е готова за изборите“

Информация за изпълнението на задълженията на Областна администрация – Благоевград по организационно-техническата подготовка на изборите, насрочени за 02.10.2022 г., както следва:

Осигуряване условия на Районната избирателна комисия за изпълнение на правомощията ú

– В изпълнение на чл. 60 от ИК, областният управител, в законоустановения срок, проведе публични консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК Благоевград в Първи изборен район – Благоевградски. На консултациите се постигна съгласие между участниците за състава и ръководството на комисията. Съставеният протокол и документите, представени от партиите и коалициите, бяха внесени в Централната избирателна комисия в указания от закона и ЦИК срок. С Решение №1224-НС/10.08.2022 г. на ЦИК, след като е установено, че са спазени изискванията на Изборния кодекс за провеждане на консултациите, писмените предложения на партиите и коалициите съдържат изискуемите се документи съгласно чл. 60, ал. 3 и 4 ИК, е назначена РИК- Благоевград.

– Областният управител Николай Шушков подпомага активно дейността на РИК- Благоевград, като се предостави помещение за работата й, осигурена е техника – компютри, лаптопи, мултифункционални устройства, комуникационна свързаност – стационарен телефон-факс, мрежова свързаност и достъп до интернет, осигурена е възможност за онлайн видеонаблюдение в интернет на заседанията на РИК.
– Областният управител осигури помещение – публична държавна собственост, в сградата на Митническо бюро – Благоевград, в което под полицейска охрана ще се оставят за съхранение до предаването им на общините бюлетините и останалите изборни книжа.
– Със съдействието на областния управител са предоставени на общините отпуснатите от ЦИК 21 броя СУЕМГ /машини за гласуване/ с инсталирана демо версия на бюлетина за провеждане на разяснителна кампания относно машинното гласуване. Организирани са по график до 29.09.2022 г. съвместно с РИК и секретарите на общините демонстрационни пробни гласувания с машини, на място по общини, за да могат избирателите да гласуват пробно с машина преди изборите.
– Областният управител Николай Шушков присъства на първото заседание на РИК – Благоевград, което се проведе на 13.08.2022 г. На първото заседание той отправи приветствие, пожела ползотворна работа и се ангажира с пълно съдействие от страна на Областна администрация, за да може изборният процес да бъде честен, справедлив и законосъобразен.
– Областният управител предложи план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на предстоящите предсрочни избори за народни представители през 2022 г., необходими на Областната администрация за прякото участието в изборния процес, която беше одобрена от Министерски съвет.
– Областният управител осигурява пълна подкрепа на работата на РИК- Благоевград (в материално-техническо и логистично отношение), като провежда регулярни срещи с ръководството на комисията.
– Към днешна дата областният управител съобщи, че Областна администрация- Благоевград е готова за провеждането на изборния процес, създадена е много добра комуникация и координация с всички общини, като целта е на територията на областта изборите да преминат спокойно и успешно.

Дейности от организационен и технически характер по осигуряването на избирателните комисии с бюлетини, изборни книжа, техника, консумативи и други материали

Общият брой на откритите секции на територията на област Благоевград е 561, секциите с машинно гласуване са 448, а избирателите са 314 772 души. Броят на подвижните избирателни секции на територията на цялата област до този момент са 16.
– Бюлетините, изборните книжа и материали, които централизирано са отпечатани, както и избирателните списъци ще бъдат получени на 28.09.2022 г. в София от упълномощени от областния управител служители и определени представители на РИК- Благоевград.
– Бюлетините за гласуване, изборните книжа и материали ще се разпределят по общини от служители на Областна администрация- Благоевград, след съгласуване с РИК- Благоевград.
– Бюлетините за гласуване и останалите изборни книжа ще бъдат доставени до 14-те общини от областта на 29.09.2022 г., като е осигурен превоз (сключени са договори за превоз за извозване и доставка на изборните книжа и материали) и е ангажирана охрана от ОД на МВР – Благоевград.
– Областна администрация- Благоевград осигури сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ за организирането на Работния център на РИК в деня на изборите, в който се приемат и обработват протоколите на СИК след приключване на изборния ден. Работният център ще се оборудва с работни маси, столове и свързаност в Интернет.

– Осигурена е зала „Пейо Яворов“ в гр. Благоевград за изчакване, до окончателното предаване на протоколите от секционните избирателни комисии на РИК. Районът на парк „Македония“ ще се ползва за паркиране и изчакване на автобусите с представителите на СИК от общините на територията на областта.
– Осигурено е съдействие от „ЕЛЕКТРОХОЛД България“ ЕООД, Центърът за спешна медицинска помощ – Благоевград и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, за да се гарантира подходяща среда за работа на Изчислителния пункт към РИК, намиращ се в сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, с цел обезпечаване на безпроблемно приемане и обработка на протоколите на СИК от Районната избирателна комисия в изборната нощ.
– Обученията на РИК на секционните избирателни комисии се провеждат по график до 28.09.2022 г.

Дейности от организационен и технически характер в деня на изборите

– В изборния ден ще се подава информация за избирателната активност, съгласно указанията на Министерски съвет и ЦИК.

– Служители на Областна администрация – Благоевград ще подпомагат организационно в изборната нощ работата на РИК- Благоевград по приемането на изборните протоколи от секционните избирателни комисии от 14-те общини.

Областният управител е административнонаказващ орган за нарушения на изборното законодателство в случаите, определени в Административнонаказателните разпоредби на Изборния кодекс.
С цялостната дейност по обезпечаване на организационно-техническата подготовка на изборите, Областна администрация-Благоевград цели провеждането на честни и прозрачни избори и формиране на доверие в избирателите относно легитимността на резултатите.

Related posts

Хотелиери искат държавата да поеме част от сметките им за отопление

admin

Задържаха 54-годишен мъж от петричко село за притежание на марихуана

Дани Тренчева

Басейнът в Спортен комплекс „Симитли“ отваря врати

БЧК започва раздаването на хранителни продукти в Благоевград

Дани Тренчева

Два пожара горят в Рила

admin

В Симитли представят проект „Наше село за нулеви отпадъци“

Дани Тренчева

Leave a Comment