19.04.2024
България Темида

ВСС опитва и днес да се измъкне от процедурата по уволнението на Гешев

Висшият съдебен съвет опитва и днес да отложи разглеждането на двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Първото бе внесено още от Янаки Стоилов, докато беше служебен министър на правосъдието. Второто е на приемничката му Надежда Йорданова.

И макар Стоилов да поиска уволнението на Гешев още миналото лято, а Йорданова – пред март, досега съветът си намираше поводи да не ги разгледа. Покрай това на Стоилов дори се наложи Конституционният съд да тълкува може ли министърът на правосъдието да иска махането на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища.

Днес кадровиците опитват да протакат, използвайки това, че в понеделник Върховният административен съд определи, че трябва да разгледат и част от казуса „Жоси“, който е едно от деветте основания в предложението на Йорданова. Още тече срокът за обжалване на това съдебно определение и това би могло да даде аргумент на мнозинството в съвета да откаже да разгледа предложенията, докато няма окончателно решение на ВАС. Още повече, че Йорданова вече заяви, че ще обжалва, защото ВАС не уважи цялата й жалба.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев първи взе думата, за да обясни, че смята за правилно, обосновано и законосъобразно да отложим заседанието и предложенията да се разглеждат, когато влезе в сила определението на ВАС. „Иначе ще трябва да се произнасяме на части по предложението на министъра на правосъдието. Тези дела се гледат бързо от ВАС и не би трябвало да се забави кой знае колко време“, посочи Магдалинчев. И допусна, че става дума за седмица или десетина дни.

Йорданова възрази, че ВСС е бил наясно, че има висящо дело във ВАС и когато е насрочил за днес разглеждането на двете предложения за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

Самият Гешев обяви, че няма търпение предложенията за уволнението му да бъдат разгледани. „Нямам търпение чрез БНТ (БНТ 2 излъчва заседанието на съвета) българските граждани да видят колко несъстоятелни са обвиненията“, каза главният прокурор. И допълни, че няма търпение да разговаря пред камерите с Йорданова за предложението й и за съдебната реформа. Според него съдебната реформа, която е в ход, е „унищожаване на българското наказателно правосъдие в интерес на олигархията и мафията“. „Проблемът не е българският главен прокурор, а българските политици“, посочи той.

Йорданова призова Гешев да не прави инсинуации. Той пък отговори, че тя обжалва пред ВАС, за да може представителите на изпълнителната власт да обикалят тв студията и да обвиняват ВСС, че протака.

Преди заседанието на съвета Гешев повтори досегашните си обвинения към изпълнителната власт, че искането за уволнението му е опит да се въздейства върху прокуратурата и посяга на независимостта й. „Тъжното е, че чрез тези измислени основания, най-вероятно се изпълнява политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата и използването ѝ като бухалка срещу хора, които мислят по-различен начин. Тъжното е, че хора, които говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, по същество, правят обратното. Резултатът плащат българските граждани, а той е бум на престъпността“, каза той.

Related posts

Деца ще помагат на деца в дарителска кампания на МОН за Украйна

ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите избори

admin

Прокуратурата се самосезира заради информацията за изтичане на лични данни

Дани Тренчева

Задържаха голямо количеество прекурсори за производство на синтетични наркотици

admin

МС одобри нова мярка от 30 млн. лева в подкрепа на туристическия сектор

Дани Тренчева

3853 са новите случаи на COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment