28.03.2024
Без категория България

Времето през февруари

Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат предимно между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите – между 15 и 20 градуса, съобщиха за БТА от Отдела „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от 1 до 3 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 3 и 6 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 4 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планините и Рило-Родопската област – между 60 и 80 литра на квадратен метър.

В първото десетдневие температурите ще са близки или по-ниски от обичайните за месеца, валежи от дъжд и сняг се очакват в периода 14-17 февруари .

През първото десетдневие, в по-голямата част от страната, температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от обичайните за периода. Облачността ще е често значителна и на места ще има валежи: в северозападната половина на страната от сняг, а в югоизточната – от дъжд, преминаващ в сняг.

През второто десетдневие на февруари температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи и от дъжд, и от сняг ще има през периода 14-17 февруари, но вероятността да се задържа снежната покривка е малка.

През последната седмица от месеца температурите ще бъдат близки до обичайните. Вероятност за валежи има около 21 февруари, 25 февруари и в края на месеца, когато през страната ще преминават атмосферни смущения и ще настъпва относително понижение на температурите.

Кои са характерните особености на месец февруари?

Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите – малко.

Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта, отбелязват от Отдела „Метеорологични прогнози“ в НИМХ.

В началото на февруари денят е 9 часа и 56 минути, а в края на месеца вече е 11 часа и 7 минути

Астрономическата справка показва, че в началото на февруари слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 38 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 56 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 05 минути, и залязва в 18 часа и 13 минути. Продължителността на деня вече е 11 часа и 7 минути.

Фазите на луната през февруари са: на 5 февруари е пълнолуние, на 13 февруари – последна четвърт, на 20 февруари – новолуние, а на 27 февруари е първа четвърт.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Девет области на страната с жълт код за силен вятър

admin

120 години от гибелта на Гоце Делчев

admin

Почитаме Света великомъченица Татяна

admin

Обявяват новите мерки на национално ниво днес следобед

Дани Тренчева

Отново надрусан водач на пътя: Блъсна пешеходец в столицата

admin

Всички ученици обратно в клас, ще се тестват веднъж седмично

Дани Тренчева

Leave a Comment