24.04.2024
Политика

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за забрана на българските сдружения в РСМ

Това каза заместник-председателят на партията Александър Николовски

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон, който ще забрани използването на имена на противоречиви личности, които да се използват от гражданските сдружения в РС Македония. Това трябва да се отнася и за вече регистрираните сдружения – в момента подобни сдружения има в два града и е поискана регистрация за още едно сдружения. Това каза заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, предаде БГНЕС. „Ако имаме честно правителството нашият закон трябва да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание“, каза Николовски. Според него с новия закон няма да може да се изоплзват имена като „Цар Борис“ или Цар Фердинанд“. Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения.

 

„Тези сдружения не сe финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, където основен финансист е един български олигарх, който присъства в медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции“, каза още той и призова властите да „сложат черен печат на Врабевски“.

Според Николовски България след езика и идентичността вече отрича и македонската църква. „България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане“.

 

В неделя Македонската православна църква канонизира като македонец големия български възрожденец Кирил Пейчинович. В съобщението за акта на Църквата Пейчинович бе представен като „македонски просветител“.

В същото време вицепремиерът Боян Маричич подкрепи призивите за промяна на законодателството по отношение на работата на гражданските сдружения и фондациите. „Инициативата за промяна на закона на опозицията заслужава да бъде обсъдена. Имаме информация, че депутатите от управляващото мнозинство са готови да подкрепят това нещо“, каза още Маричич пред „Канал 5“ телевизия. Маричич съобщи, че правителството няма намерение да бърза с включването на българите в Конституцията на РСМ.

Related posts

Ангел Джамбазки: Служебният кабинет е впечатляващ

admin

Турският външен министър Чавушоглу поздрави Румен Радев за победата

Дани Тренчева

„Продължаваме Промяната“ няма да оттегли кандидата си за управител на БНБ

admin

Президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на кабинет

admin

Христо Иванов за българския вариант на закона „Магнитски“

admin

Гешев бил в отпуск при посещението си в САЩ

admin

Leave a Comment