20.04.2024
България

Василев: Не искаме нито един пенсионер да остане под линията на бедност

„Както знаете, тази година имаше допълнителни приходи, които бяха преразпределени – 2.5 млрд. лева. В момента има още допълнителни приходи, които са поне в 1.2 млрд. лева. Ако това решение не се приеме, тези приходи ще отидат за намаляване на дефицита. Ние не искаме нито един пенсионер да остане под линията на бедност“. Това заяви от парламентарната трибуна заместник-министър председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, съобщава БГНЕС.

Василев каза това по време на дебат относно проект на решение за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г., чийто вносител е Министерският съвет на Република България.

Министърът изтъкна, че по време на предишния парламент минималната пенсия се е вдигнала на 370 лв. Коефициентът за стаж се е вдигнал на 1.35. Максималната се е вдигнала на 1500 лв. „По силата на вече приетото законодателство имаме актуализация на пенсиите и преизчисляване, което влиза в сила от 1 януари“, каза още той.

По думите му КЕВР са изразили готовност да бъдат направени промени в наредби, но за съжаление 3 месеца по-късно още не са направени съответните промени. „Моят призив към Народното събрание е в максимално кратки срокове да бъде избран състав на КЕВР, за да може правителството да има партньор, с който да работи. Уверих ви, че ще има достатъчно фискално пространство в бюджета. Няма да се наруши стабилността на финансовата система в България“, подчерта Василев.

Хасан Адемов от ДПС от своя страна беше категоричен, че в Комисията по бюджет и финанси, както и в пленарна зала парламентарната му група ще подкрепи този проект за решение. „Става дума за чужди пари – това са пари, които се трансферират. Те трябва да бъдат събрани в набирателна сметка, която ще акумулира до 450 млн. в съответните институции. Това е направено, защото в Закона за публичните финанси се позволява тази финансова процедура. Иначе легитимният начин е съвършено различен – това трябва да минава през бюджета на държавата. Преди малко министърът на финансите каза, че от 25 декември минималната пенсия става 370 лв. Допълнителната ковид мярка от 120 лв. беше извън това, което е казано в законодателството. Оттам нататък – всички пенсии от 25 декември се актуализират, а не преизчисляват. Преизчисляването се прави на базата на нов осигурителен доход. Увеличаването на размера на пенсиите ще мине през осигурителния принос. Ние от ДПС години наред сме предлагали тази мярка. За голямо съжаление дотук не беше приета“, каза народният представител.

Любомир Каримански от ИТН пък допълни, че механизмът за разпределяне на средствата не е бил обсъждан в Комисията по бюджет и финанси.

От парламентарната трибуна финансовият министър каза още, че очакванията са през февруари да има нов одобрен бюджет. Относно обявената от премиера Кирил Петков днес програма за финансово стимулиране за пенсионери, които са ваксинирани или се ваксинират, Василев заяви: „Финансовият ресурс за програмата, която премиерът Кирил Петков обяви го има в бюджета и в момента тези пари се активират“. 

В пленарна зала днес трябва да бъде изслушан и вътрешният министър Бойко Рашков.

Related posts

ВОТЪТ ПО ОБЛАСТИ: Кой къде води след изборите 2 в 1

Дани Тренчева

Прокуратурата възложи проверка на базата в Бояна

Дани Тренчева

Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността

Дани Тренчева

ПРОВЕРКА СРЕЩУ БОРИСОВ: МВР започва разследване по сигнала на БОЕЦ

Дани Тренчева

Месец след трагедията на „Струма”: Как е ремонтиран фаталният участък

Дани Тренчева

Христо Иванов: По-важна е политическата формула на кабинета, а не името на следващия премиер

admin

Leave a Comment