28.03.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Болнично отделение тъне в разруха: Даряващите кръв в ОТХ към МБАЛ-Благоевград застрашени от падаща мазилка и течаща от покрива от вода

Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Благоевград е уникално със своята дейност и единствено на територията на областта, в него кръв даряват хората от цялата област Благоевград. ОТХ от своя страна, снабдява лечебните заведения в Югозападна България с кръв и кръвни съставки.

Значимостта на отделението е огромна, почти толкова голямо обаче  е и разочарованието, което няколко кръводарители изпитали от състоянието на помещенията, в които се помещава то,  днес, при посещение, целящо да дадат кръв за близък човек.

„Точно влизах в манипулационната, когато от тавана падна голямо парче мазилка, което за малко да падне върху мен. Лекарите и медицинския персонал се притесниха и започнаха да се извиняват и да събират отломките.“, разказва Асен Димитров, който е един от очевидците. Той сподели още, че състоянието на всички помещения в отделението е потресаващо, а лекари и медицински персонал са изложени на огромен риск всеки ден, докато изпълняват задълженията си.

В отделението работят висококвалифицирани медицински специалисти: 2-ма лекари с призната специалност по трансфузионна хематология, медицински сестри и лаборанти, преминали съответни квалификационни курсове и всички те са принудени да работят в тези условия, които създават реална опасност за живота и здравето им.

 

„Още от входа е видно, че сградата се руши, в помещенията също са видими пораженията на времето и водата, която се стича от покрива. Лошото е, че това не е от днес. Служителите споделиха, че всяка година от ИАЛ правят предписания на главния лекар и респективно на управителя на МБАЛ- Благоевград д-р Огнян Митев, но нищо не се прави, за да се ремонтира отделението. Нали разбирате, че това е ужасяващо и говори много за лошото управление на болницата.“, коментира още Димитров.

 

Многократно през годините сме писали за състоянието на различни отделения в МБАЛ-Благоевград,  за които сме получавали сигнали от граждани. Многократно сме подавали и сигнали за това до компетентните институции, а реакция в повечето случаи нямаше, или ако имаше, то ефекта бе кратковременен. Управлението на д-р Митев е белязано от безброй подобни проблеми, свързани със състоянието на болницата, с няколко случая на родилки, които загубиха живота си, недоволство на лекари и медицински персонал, но към момента той продължава да стои начело, необезпокояван от нищо.

Днес отново ще изпратим сигнал, заедно със снимковия материал, който получихме и се надяваме на незабавна проверка и съответно предприемане на действия.

Очакваме този път, отговорните да понесат последствията, които позволява  закона.

Related posts

Окръжният съд в Благоевград насрочи открито заседание във връзка с Европейската заповед за арест на Елена Удря

В Банско стартира кампанията за подаване на заявления за дърва за огрев

admin

С 968 000 евро интегрират ромите в Благоевград

admin

Започна подготовката за традиционния коледен футболен турнир в Симитли в памет на Иван Янчев

Дани Тренчева

60-годишен шофьор загина при катастрофа на АМ „Струма“

admin

Община Симитли се включва в инициатива с мото „С мисъл за утре“

admin

Leave a Comment