19.04.2024
България

Ангел Кунчев: Очаква се утре здравните власти да обсъждат дали се налагат нови Covid мерки

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви пред Би Ти Ви, че здравните власти се очаква да обсъждат още утре дали се налагат евентуални нови мерки.

Засега не се планира нито пълен локдаун, нито ново спиране на присъственото обучение на учениците, посочи още той:

„През изтеклите две години ние минахме през почти целия набор от мерки – от най-леките до най-тежките. И си научихме  до голям степен уроците, че не трябва да се хвърлям нито в едната, нито в другата крайност“.

„За мен е изключен пълен локдун в смисъл, в който го помним, с едва ли не затруднение при придвижване между градовете. Той показа, че удря много тежко нормалния живот на хората, а дори и да дава някаква стойност, не отразява реалната действителност“, отбеляза Ангел Кунчев.

Междувременно вирусологът от Националния център по заразни болести Любомира Николаева-Гломб заяви пред БНР, че 12-те проби, при които беше доказан новият коронавирусен вариант Омикрон, са взети в седмицата преди Коледа.

„При всяко положение вариантът Омикрон е внесен отвън в България. Тези хора, които са внесли Омикрон, са заразили свои близки, познати и приятели, те са заразили други и някои вече от тази втора или трета линия на контакти са решили да отидат да се изследва. По този начин сме засекли новия коронавирусен вариант“.

Според данните от други държави, новия вариант Омикрон протича по-леко, тъй като в много по-малка степен засяга белите дробове:

„Този вариант се размножава много по-добре в клетките на горните дихателни пътища – около 10 пъти по-бързо и по-ефективно, отколкото в клетките на белодробния епител“, посочи професор Николаева.

Тя потвърди, че ваксината намалява до минимум риска от тежко боледуване и смърт. 

Възможност за ваксинация срещу коронавируса има и днес в София и на много други места в страната –  предимно в болници, медицински центрове и в сградите на Регионалните здравни инспекции.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Стефан Янев е получил покана за министър на отбраната

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 10 януари 2022

Дани Тренчева

Почитаме Свети пророк Авакум и Преподобните Йоан и Андрей

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Жив ли е Пепи Еврото?

admin

6 области са с жълт код за снеговалежи и поледици в Западна България.

admin

Leave a Comment