21.03.2023
България Култура и изкуство

Църквата почита днес Св. преподобна Ксения Римлянка

Църквата почита днес Св. преподобна Ксения Римлянка. Имен ден празнуват Аксения, Аксиния, Ксения и Oкcaнa.

 

Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на знаменит сенатор и носила името Евсевия, което означавало „благочестива“. Когато станала девойка, родителите й я сгодили за един велможа и сенатор. Иначе обаче мислила благочестивата Евсевия. Тя отдавна била решила да посвети целия си ангелоподобен живот на Иисус Христос. Времето на сватбата наближавало, но понеже благочестивото момиче желаело целомъдрен живот взела едно смело решение: да напусне тайно родителския дом и да изчезне завинаги от суетния свят на римската аристокрация.

 

Заедно със свои служителки преоблечени в мъжки дрехи, те успели да се качат на един кораб за далечна Александрия. Оттам доплували до остров Коа, който се намирал на 54 километра южно от Халикарнас, в малоазийска Кария. На малкото островче Евсевия наела една бедна къщица и помолила своите спътнички за две неща: да я считат за равна на себе си и да я наричат само Ксения, което значи странница.

 

Местният старецът Павел се съгласил да поеме ръководството на римските подвижнички, ако дойдат в неговия град, гдето те купили дом и устроили малка църквица наблизо до катедралата, като избрали за неин покровител св. архидякон Стефан. Игуменът усърдно се грижил за малката девическа община и постригал в монашество Ксения и нейните другарки, към които се присъединили и други ревнителки на монашеското целомъдрие. Възвишен бил животът на дякониса Ксения.

 

Преподобната се преставила пред Бога на 24 януари през IV век.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Пътните строители готвят „стачка“ от 1 юли

Отбелязваме 144 години от освобождението на България!

Дани Тренчева

467 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Учениците ще посещават индивидуалните часове и изпити в училище без COVID тестове

Дани Тренчева

Законосъобразен, сигурен и спокоен изборен процес обеща министър Дерменджиев

admin

Прогноза за времето 4 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment