21.03.2023
България Култура и изкуство

Почитаме паметта на свети Йоан Златоуст

Паметта на свети Йоан Златоуст, Цариградски архиепископ, се отразява на 13 ноември (във връзка с кончината му, макар и не на самата й дата), както и на 30 януари, когато е празникът на тримата велики светители, епископи на Църквата – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

А днес почитаме свети Йоан Златоуст във връзка с пренасянето на светите му мощи през 438 г. от арменското селище Комана, където той починал в изгнание, в столицата, където по-рано бил архиепископ.

Заради изобличенията си срещу императрица Евдоксия свети Йоан бил отстранен от архиепископския пост и на два пъти бил пращан на далечно заточение, за да не могат привържениците му да общуват с него. Това не пречупило духа на истинския духовен пастир и пламенен защитник на православната вяра и високата нравственост. Но телесните му сили се изчерпвали. По пътя към мястото на второто заточение светецът починал на Кръстовден 407 г. в Комана и там бил погребан.

Тридесет години след кончината му Цариградският архиепископ Прокъл произнесъл възторжена проповед за живота и делото на своя духовен отец и учител. Така се възстановила паметта за бележития архиепископ, църковен писател и отличен проповедник, златоустия Йоан.

И по искане на народа император Теодосий Младши, син на Евдоксия, разпоредил мощите на светеца да бъдат пренесени в Цариград. По време на пренасянето много болни, които се докоснали до раклата, се излекували. А когато мощите пристигнали в столицата, били посрещнати от многохилядно множество, начело с клира и императора. Поставили ги в храма „Свети апостоли“.

По време на Четвъртия кръстоносен поход, когато през 1204 г. Цариград бил завладян, мощите на свети Йоан били отнесени на запад, но през 2004 г. папа Йоан Павел Втори върна част от тях и те се пазят в патриаршеския храм „Свети Георги“ във Фенер.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Вариант за кабинет – имената на министрите, които се спрягат

Дани Тренчева

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот: Радев воюва с Нинова

admin

Готви ли ни изненада Малък Сечко: Времето през следващите дни

admin

МВнР с позиция относно злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония

admin

Започва ваксинационната кампания в страната

Дани Тренчева

Назначиха осем нови областни управители

Дани Тренчева

Leave a Comment