01.12.2022
България Политика

Надежда Йорданова: Главният прокурор дължи отчетност

Главният прокурор, както всеки един държавен орган, дължи отчетност, публичност и прозрачност в своята работа. България е парламентарна република. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти в парламента във връзка с искането на главния прокурор Конституционният съд да обяви за противоконституционни разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, с които се задължава на всеки три месеца главният прокурор да бъде изслушван в ресорната парламентарна комисия. Напълно е допустим механизъм, който гарантира отчетност и прозрачност на органите на държавната власт, коментира министър Йорданова. Нека да направим едно важно уточнение – не става въпрос за наблюдаване, търсене на сметка или контрол по текущи производства. Именно в рамките на текущите производства е гарантирана независимостта на прокуратурата и на съда, посочи министър Йорданова.

Относно поканата за открит дебат по промените в Закона за съдебната власт, които по-рано днес парламентът прие на първо четене,  Йорданова посочи: „Поканата от г-н Гешев спрямо мен и г-н Христо Иванов за дебат по този законопроект бе направена в залата по време на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси миналата седмица. Нека да припомним, че дебатът по този законопроект вече тече повече от година. Публичен дебат се състоя и миналата сряда девет часа в правна комисия, където г-н Гешев изрази своите аргументи, ние също – нашите. Днес също бе направен такъв публичен дебат в пленарна зала, така че провеждането на дебат по законопроект извън законодателната процедура – не мога да си обясня какви цели преследва“.

Относно действията на Върховната административна прокуратура, с които е бил сезиран Главният инспекторат към Министерския съвет, министър Йорданова коментира, че се твърди, че има забава за препращане на преписката. „В момента в министерството се извършва проверка, ще установим какви са фактите и съответно ще предприемем съответните действия“, уточни Йорданова.

Related posts

СЗБ и БАЗ: Почти половината заведения са със 100% ваксиниран персонал

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 20 декември 2021

Дани Тренчева

С трактори и жива верига производители на плодове и зеленчуци затвориха пътя Пловдив-Карлово

admin

МФ ще обжалва отказа за образуване на наказателно производство за нарушения в АПИ

Дани Тренчева

Полицаи и надзиратели отново излизат на протест

Очакванията на депутатите от втория мандат на Румен Радев

Дани Тренчева

Leave a Comment