25.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

МБАЛ – Благоеврад под сериозен натиск в най-натовареното вътрешно отделение

Недоволство назрява сред медиците в болниците в Пиринско. Причината е, че броят на хоспитализираните нараства, а лекарите и медицинският персонал в ковидните отделения не получават допълнително заплащане. По време на летния отпускарски сезон ситуацията става още по-напрегната, тъй като цялата тежест се поема от един-двама лекари в отделенията. Под сериозен натиск в момента е МБАЛ – Благоевград, тъй като тя е единствената, която приема болни с коронавирусна инфекция. Леглата в двете отделения – инфекциозно и вътрешно се запълват, а ръководството на болницата няма право да поиска разкриване на допълнителни легла, тъй като не е обявена епидемична обстановка. Най-много пациенти се лекуват във вътрешно отделение, в което в момента работи само завеждащият лекар д-р Румен Кондев. Други терапевти няма, а 76-годишният д-р Владимир Рабаджийски, който беше на половин щат, е заявил, че напуска и ще продължи да работи само в Спешен център.

Така оределият екип на вътрешно отделение отново е в ситуацията да работи при условия на свръхнатоварване и без ковидни добавки.

„Прави са колегите да недоволстват, защото пациенти с Ковид-19 се приемат само в нашата болница. В другите три болници в града няма разкрити ковидни легла. Към момента хоспитализираните с коронавирусна инфекция са 35 души. В родилно отделение също има. Към всяко отделение е предвидено да има обособени легла, ако постъпи болен, който се окаже, че е заразен. Легла има. Ще работим съобразно изискванията до второ нареждане”, заяви за „Струма“ директорът на болницата д-р Огнян Митев.

На въпроса кога лекарите ще започнат да получават  ковидни бонуси, след като едно от последните решения на правителството в оставка е да бъдат отпуснати над 8 млн. лв. за медиците на първа линия, д-р Митев добави, че той също е прочел и се надява да стане възможно най-скоро.

Тежка е ситуацията и в МБАЛ – Гоце Делчев, където проблемът с недосига на легла е хроничен. „Ние сме единствената болница в областта с толкова малко легла – 8 хирургични, 8 травматологични, 11 неврологични. Дори и разложката болница има повече от нас, а обслужваме район с 80 000 население. Аз съм направил искане за увеличаване на леглата, но решение няма.  Когато се появи ковидната пандемия, ежедневно имаше спорове между колегите от отделенията къде да се настаняват пациентите. За тези две години никой от Министерство на здравеопазването и НЗОК не пожела да вникне в проблема. От здравното министерство примерно казват, че могат да разкрият още 30 легла, от НЗОК обаче не дават съгласие. Как да обособя ковиден сектор в хирургично отделение, в което имам 8 легла? Ще отделя 1 легло, но какво правим, като дойдат от Здравната каса и се окаже, че нямам разрешение? В момента в инфекциозно отделение на нашата болница  има 12 болни с Ковид-19, двама са приети в реанимация. Казват, че вирусът сега е по-лек, но тъй като работя в отделението по образна диагностика, ми прави впечатление, че от една седмица започнаха да се увеличават  по-тежките случаи с поражения върху белите дробове. Решение трябва да се намери, и това е да се обяви епидемична обстановка“, категоричен е управителят на болницата д-р Филибев.

Той добави, че в първия ден от въвеждане на електронния прием в болниците са възникнали много технологични проблеми. „Повечето от лекарите и медицинските сестри са възрастни и ще им отнеме време, докато свикнат да качват по електронен път цялата информация. А изискванията са това да става всеки ден, което означава, че в отделенията трябва да има денонощно минимум по 7 лекари. Като при всяко ново нещо в началото ще срещнем затруднения, но се надявам да се справим. Въпреки че имаме много въпроси…”, заключи д-р Филибев.

Напрегнатата ситуация в болниците допълнително се изостри и от решението на ВАС, с което  спря изпълнението на част от текстовете за повишаване на заплатите в болниците, записани в анекса към Националния рамков договор (НРД), подписан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС). Съдебното решение е във връзка с жалби срещу промяната от Националното сдружение на частните болници и от Националното сдружение на общинските болници. Припомняме, че до началото на август директорите на болниците трябваше да повишат заплатите на персонала до минималните нива от Колективния трудов договор (КТД) в здравния сектор – 2000 лева за лекар,1500 за медицинска сестра и 910 лв. за санитар. До август болниците бяха длъжни да приложат тези минимални възнаграждения, като в противен случай ще получат по-малко увеличение в цените на клиничните пътеки – вместо средно 25% увеличение, те ще работят с 15% увеличение в цените на пътеките. Съдът отмени и изискването в НРД поне 50% от приходите на лечебното заведение да отиват за възнаграждения на персонала. Отхвърлено е решението болниците с надлимитна дейност да връщат пари на НЗОК за получените помощи през пандемията по Методиката за неблагоприятни условия на работа./Struma.bg

Related posts

Второкласниците от Крупник с мило тържество за края на годината

Тежка пневмония е причината за смъртта на 34-годишната санданчанка

admin

Факултетът по педагогика на ЮЗУ „Неофит Рилски“ отбеляза 45-годишнината от основаването си с международна научна конференция

Дани Тренчева

Марина Лазарова от Симитли с два медала от плувния турнир „Русалка“

Дани Тренчева

Полицията задържа двама мъже шофиращи след употреба на алкохол в Пиринско

admin

Общо 3 210 лв. бяха събрани по време на кулинарния базар „Ароматът на Коледа“ и „Екстрийм Ендуро Крупник 2021 г.“

Дани Тренчева

Leave a Comment