21.03.2023
България Култура и изкуство

Днес имен ден празнуват…

Православната църква отбелязва днес деня на Св. мъченик Никифор. Хората, които носят неговото име – на древногръцки „победител“, празнуват имен ден.

Житие на Св. мчк. Никифор Антиохийски

През третото столетие настанало голямо гонение срещу християните. През същото това време в град Антиохия живеели двама приятели – свещеник Саприкий и един християнин на име Никифор. Те били близки приятели и заедно вървели по духовния живот.

Един ден обаче настъпил раздор в техните отношения и двамата се скарали. Никифор многократно се опитал да се помири със своя приятел свещеник, но напразно. Той не искал и да чуе за Никифор. Когато тоя със сълзи падал при нозете му и го молил за примирение, Саприкий мълчаливо се отдалечавал и не искал дори да погледне предишния свой приятел. При гонението Саприкий бил хванат пръв. След много мъчения той бил осъден на смърт.

Преди кончината му Никифор отново поискал от него прошка, но свещеник Саприкий отново му отказал. Заради своето жестокосърдие Господ отнел благодатта си от свещеника и той преди кончината си се отрекъл от вярата си. Никифор се опитал да вразуми свещеника, но напразно. След това сам Никифор пожелал да получи мъченически венец и на мястото на свещеника застанал той. Така се сподобил св. Никифор с мъченически венец.

Имен ден: Никифор, Форьо, Фори, Никифора.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация е отнет след сигнал на Рашков

Дани Тренчева

Синдикати са против тестове за учениците да се плащат от училищата

Дани Тренчева

Кирил Петков на разпит в прокуратурата

Важна информация за НВО в 7 и 10 клас

admin

СЕМ за казуса с в. „Труд“: Свободата на словото не бива да се застрашава

Дани Тренчева

МВР задържа 43-ма нелегални мигранти край Костинброд

Дани Тренчева

Leave a Comment