28.03.2024
България Политика

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” бранят Борисов като един

Обединената опозиция поиска изслушване на премиера заради арестите от миналата седмица, но управляващите отказаха

За пореден път ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане” дадоха пример за единодействие в Народното събрание. Трите опозиционни формации този път се събраха поради съвсем необичаен повод. Те подкрепиха предложението на герберите да се проведе изслушване на премиера Кирил Петков в парламента заради „безпрецедентната политическа репресия”, както бившите управляващи определиха ареста на лидера си Бойко Борисов. Новото мнозинство обаче им отказа.

Самият факт, че опозиционерите се обединиха по такъв въпрос е действително символичен. „Възраждане“ винаги са твърдяли, че се борят срещу партията на Борисов и управленския модел, който тя олицетворява. А ДПС вечно се оплакваха, че са подложени на репресии от герберите, когато те управляваха – и се жалват от същото и сега, само че вече хвърлят обвиненията си върху новите управляващи. А досегашното единодействие на опозицията беше по далеч по-незначителни поводи.

По повод идеята за изслушване депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви от парламентарната трибуна, че Петков трябва да обясни „какво се случва в българската държава”. Той посочи, че вече са налице доказателства, че при ареста на Борисов и неговите сподвижници е нарушен законът. И определи премиера, заедно с вътрешния министър Бойко Рашков, като закононарушители. Мотивите на ДПС и „Възраждане“ да застанат зад инициативата на герберите не станаха ясни – нито един от депутатите им не се изказа по повода.

При гласуването на предложението за изслушване подкрепа му дадоха трите опозиционни политически сили. От мнозинството го отхвърлиха. Един депутат от ИТН първоначално одобри идеята на бившите управляващи, но при повторно гласуване се „поправи” и се присъедини към колегите си.

А ГЕРБ СЕ ОПЛАКВА ОТ „ЦВЕТАНОВЩИНА“

След неуспеха си герберите продължиха атаката с декларация, изчетена от депутата Радомир Чолаков. Той обвини управляващите, че „поверихте съдбата на седем милиона души в ръцете на една малка групичка хора със съмнителни биографии, дошли от нищото и отиващи в нищото“ – намеквайки очевидно за правителството на Петков. И се обърна към БСП, ДБ и ИТН – съюзниците на ПП в управляващата коалиция – с думите: „Не искам да вярвам, отказвам да повярвам, че сте съгласни Кирил Петков да продължава да бъде вашият премиер.“

А Бойко Рашков депутатът сравни с бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който остана в обществената памет с противоречивите си полицейски действия. Сега Цветанов враждува с бившите си съпартийци, след като оглави собствена партия. „Искахте да няма повече цветановщина, а го направихте да е още по-отвратително. Знаете ли обаче кой е парадокса? Парадоксът е, че вие не можете да прекратите цветановщината; вие искате да правите същото“, заяви Чолаков.

Related posts

Почитаме Св. 40 мчци Севастийски. Св. мчк Исихий Доростолски

admin

Общо 167 преписки и 30 досъдебни производства са образувани за президентските избори

Дани Тренчева

Йорданова ще внесе сигнала за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев още тази седмица

Дани Тренчева

Василев: Няма да бъде удължен мораториумът върху цените на тока, парното и водата

Дани Тренчева

Grieving Orca Carries Dead Calf for More Than 3 Days: ‘She’s Just Not Letting Go’

admin

Православната църква почита Светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест

Дани Тренчева

Leave a Comment