24.04.2024
България Политика

БСП връща утре неизпълнен мандат, предстоят поредните предсрочни избори

БСП утре връща неизпълнен последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в този парламент. Това обяви шефът на парламентарната група на партията Георги Свиленски, след като днес за пореден път опозицията показа на все още управляващата коалиция, че вече няма мнозинство в парламента.

Поводът за това беше обявената вчера от лидера на БСП Корнелия Нинова законодателна програма, която днес трябваше да бъде подложена на гласуване и около нея да се оформи мнозинство с „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ). Парламентът обаче отхвърли предложението. Срещу него очаквано гласуваха, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, но то не беше подкрепено и от ИТН.

От опозицията предложиха отпадане от програмата на Народното събрание на проекторешението на БСП за законодателната програма до края на годината и предложението беше прието със 119  гласа „за“, 106 – „против“ и един „въздържал се“.

По думите на Георги Свиленски, гласуването е показало кой от коя страна на разделителната линия застава, а тя е на хората, които се борят с корупцията и на тези, които я защитават. Той припомни, че законодателната програма е включвала приемане на антикорупционния закон и избора на Бойко Рашков за председател на новата антикорупционна комисия, както и избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, след като Конституционният съд „заличи“ последния ѝ шеф Станислав Тодоров (виж тук).

„Опасността, която предстои пред държавата от днес нататък е в отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещи парламент и правителство. Под указанията на Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС), парламентарните групи на ИТН, ДПС и „Възраждане“ саботираха и извадиха от програмата на парламента законодателната програма, предложена от БСП. Ясно стана, че Възраждане са патерица на ГЕРБ, а ИТН – на ДПС. Всичко е било едно лицемерно поведение и те никога не са имали намерение да има правителство и работещо мнозинство. Утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен“, каза Свиленски.

По думите му, отговорността за „хвърлянето на държавата в безвремие“ е на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

„Никой не трябва да има съмнение относно зависимостите между тези четири партии“, добави Свиленски.

Related posts

Денков: Поискали сме увеличение на учителските заплати с 13,5 %

Дани Тренчева

Откриха 14-годишната Никол от Перник

admin

33-ма пияни и 14 дрогирани зад волана са установени само за денонощие у нас

admin

С колко са се повишили горивата през март

admin

Отпускат допълнителна финансова помощ за отопление

Дани Тренчева

Честита Баба Марта!

Дани Тренчева

Leave a Comment